TAJNA JE U PRIPREMI SOSA Originalne ćuftice iz Skandinavije uz jedan trik biće savršenog ukusa i izgleda

Alo.rs

12:11

Kulinarski globus 0

Priznajte da ih i vi volite.

TAJNA JE U PRIPREMI SOSA Originalne ćuftice iz Skandinavije uz jedan trik biće savršenog ukusa i izgleda
pixabay

Ćufte s jajima i mlekom

Sastojci:

Za ćufte:

2 jajeta

2 dl mleka

1 šolja prezli

2 glavice crnog luka

1 kg mlevenog mesa

so, biber

mešavine začina

1 kašika putera

Za sos:

3 dl pileće supe

2 dl pavlake za kuvanje

1 kašičica gustina                           

2 kašičice pekmeza od šipka

Priprema:

Crni luk krupno izrendajte, a jaja umutite i dodajte mleko. Nastavite s mešanjem i ubacite prezle. U mleveno meso dodajte izrendan crni luk, začine i smesu od prezli. Sjedinite i formirajte ćufte. Poređajte ih na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 220 stepeni da dobiju koricu. Na ringlu stavite šerpu s pilećom supom, pa kad se zagreje dodajte pavlaku i gustin. Kuvajte uz neprestano mešanje nekoliko minuta, pa dodajte pekmez od šipka. Servirajte uz topli sos.

SAVET Švedske kuvarice često stave protisnuti beli luk preko ćuftica za bolji ukus

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading