OVAKVU NISTE JELI! Originalni turski recept za baklavu s bademom prelivenu mlekom
Postoji mnogo recepata za turske baklave. Jedan od njih je i ova sa bademom i mlekom.
Sastojci:
500 g kora za baklavu
400 g seckanih badema
250 g otopljenog putera
Za preliv:
500 ml mleka
250 ml vode
250 g šećera
1 vanilin šećer
Priprema:
U podmazan pleh poređajte jednu na drugu 6 kora i svaku premažite puterom. Rasporedite bademe, pa preko njih poređajte još 6 kora na isti način. Poslednju odozgo premažite puterom. Isecite baklavu na manje kocke i prelijte preostalim puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Za sirup, stavite oba šećera i vodu da provri, zatim smanjite vatru i kuvajte još desetak minuta. Sipajte mleko, izmešajte. Kad se prohladi, prelijte vruću baklavu. Odozgo pospite bademima.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
BAKLAVA SA ORASIMA PO RECEPTU STAROM 100 GODINA Poćiće vam voda na usta koliko je sočna
Savršena za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.
BAKLAVA SA VIŠNJAMA I PLAZMOM Poslastica koju svi obožavaju, uvek se traži parče više!
Ovu verziju baklave svi obožavaju!
BAKLAVA SA VIŠNJAMA I PLAZMOM Savršen spoj voća, keksa i slatkog sirupa koji će vas ostaviti bez daha!
Ovu verziju baklave svi obožavaju!
U NAJBOGATIJU BAKLAVU OBAVEZNO IDE OVAJ SASTOJAK Dovoljna je samo 1 kašika, evo o čemu je reč
Ova plemenita tečnost koja se pravi od "damask" ruža daje onu fantastičnu aromu koja ispunjava čitav dom kad se priprema ovaj omiljeni slatkiš
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)