ČUVENI KOLAČ IZ FILMOVA Recept za američku pitu s jabukama

Trpeza/ V.V.

16:01

Kulinarski globus 0

Predlažemo vam da probate pitu s jabukama na drugačiji način.

ČUVENI KOLAČ IZ FILMOVA Recept za američku pitu s jabukama
Shutterstock

Sastojci

Za testo:

400 g brašna

200 g putera

150 g šećera

1 vanil šećer

2 žumanca

1 kašika pavlake

3 kašike ulja

1 prašak za pecivo

Za fil:

1 kg jabuka

2 kašike cimeta

1 kašika žutog šećera

Priprema:

Puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte  žumanca, pavlaku i ulje. Pomešajte brašno i prašak za pecivo i dodajte u pripremljenu smesu. Mešajte varjačom desetak minuta da dobijete prhko testo. Stavite ga u kesu i u frižideru pola sata. Podelite testo na dva dela. Jedan razvucite oklagijom i stavite na dno okrugle tepsije. Izbockajte viljuškom i rasporedite fil. Fil: polovinu očišćenih jabuka iseckajte na kockice, a drugu polovinu izrendajte. Pospite cimetom, šećerom i izmešajte. Drugu polovinu testa premesite, rastanjite na 1 cm debljine i secite trake. Dužina zavisi od vašeg pleha, a širina treba da bude 2 cm. Ppređajte ih u jednom pravcu, a potom u kontra smeru. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading