ČUVENI KOLAČ IZ FILMOVA Recept za američku pitu s jabukama
Predlažemo vam da probate pitu s jabukama na drugačiji način.
Sastojci
Za testo:
400 g brašna
200 g putera
150 g šećera
1 vanil šećer
2 žumanca
1 kašika pavlake
3 kašike ulja
1 prašak za pecivo
Za fil:
1 kg jabuka
2 kašike cimeta
1 kašika žutog šećera
Priprema:
Puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte žumanca, pavlaku i ulje. Pomešajte brašno i prašak za pecivo i dodajte u pripremljenu smesu. Mešajte varjačom desetak minuta da dobijete prhko testo. Stavite ga u kesu i u frižideru pola sata. Podelite testo na dva dela. Jedan razvucite oklagijom i stavite na dno okrugle tepsije. Izbockajte viljuškom i rasporedite fil. Fil: polovinu očišćenih jabuka iseckajte na kockice, a drugu polovinu izrendajte. Pospite cimetom, šećerom i izmešajte. Drugu polovinu testa premesite, rastanjite na 1 cm debljine i secite trake. Dužina zavisi od vašeg pleha, a širina treba da bude 2 cm. Ppređajte ih u jednom pravcu, a potom u kontra smeru. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.
Možda vas zanima:
NE MOŽETE DA OMANETE Pita sa jabukama od gotovih kora, zasladićete se za pola sata!
Ovakva pita sa jabukama je tradicionalna poslastica koju svi vole.
DANAS SE POČASTITE Pita sa jabukama u sosu od vanile, prosto neodoljiva!
Pravi se od lisnatog testa, pa će brzo biti spremna za degustaciju.
SLATKIŠ SA VOĆEM Američka pita sa višnjama obara s nogu!
Ovu pitu američke domaćice služe sa kuglom sladoleda od vanile.
OTKRIVAMO TAJNU PITA IZ PEKARE Koristite ovaj preliv i svaka će biti vazdušasta!
Preliv stavljajte u slane i slatke pite od gotovih kora i oduševićete se rezultatom.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)