ČUVENI KOLAČ IZ FILMOVA Recept za američku pitu s jabukama

Trpeza/ V.V.

16:01

Kulinarski globus 0

Predlažemo vam da probate pitu s jabukama na drugačiji način.

ČUVENI KOLAČ IZ FILMOVA Recept za američku pitu s jabukama
Shutterstock

Sastojci

Za testo:

400 g brašna

200 g putera

150 g šećera

1 vanil šećer

2 žumanca

1 kašika pavlake

3 kašike ulja

1 prašak za pecivo

Za fil:

1 kg jabuka

2 kašike cimeta

1 kašika žutog šećera

Priprema:

Puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte  žumanca, pavlaku i ulje. Pomešajte brašno i prašak za pecivo i dodajte u pripremljenu smesu. Mešajte varjačom desetak minuta da dobijete prhko testo. Stavite ga u kesu i u frižideru pola sata. Podelite testo na dva dela. Jedan razvucite oklagijom i stavite na dno okrugle tepsije. Izbockajte viljuškom i rasporedite fil. Fil: polovinu očišćenih jabuka iseckajte na kockice, a drugu polovinu izrendajte. Pospite cimetom, šećerom i izmešajte. Drugu polovinu testa premesite, rastanjite na 1 cm debljine i secite trake. Dužina zavisi od vašeg pleha, a širina treba da bude 2 cm. Ppređajte ih u jednom pravcu, a potom u kontra smeru. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading