ČUVENI KOLAČ IZ FILMOVA Recept za američku pitu s jabukama

Vesna Vukadinović

16:01

Kulinarski globus 0

Predlažemo vam da probate pitu s jabukama na drugačiji način.

ČUVENI KOLAČ IZ FILMOVA Recept za američku pitu s jabukama
Shutterstock

Sastojci

Za testo:

400 g brašna

200 g putera

150 g šećera

1 vanil šećer

2 žumanca

1 kašika pavlake

3 kašike ulja

1 prašak za pecivo

Za fil:

1 kg jabuka

2 kašike cimeta

1 kašika žutog šećera

Priprema:

Puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte  žumanca, pavlaku i ulje. Pomešajte brašno i prašak za pecivo i dodajte u pripremljenu smesu. Mešajte varjačom desetak minuta da dobijete prhko testo. Stavite ga u kesu i u frižideru pola sata. Podelite testo na dva dela. Jedan razvucite oklagijom i stavite na dno okrugle tepsije. Izbockajte viljuškom i rasporedite fil. Fil: polovinu očišćenih jabuka iseckajte na kockice, a drugu polovinu izrendajte. Pospite cimetom, šećerom i izmešajte. Drugu polovinu testa premesite, rastanjite na 1 cm debljine i secite trake. Dužina zavisi od vašeg pleha, a širina treba da bude 2 cm. Ppređajte ih u jednom pravcu, a potom u kontra smeru. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading