SLATKIŠ SA VOĆEM Američka pita sa višnjama obara s nogu!

Trpeza/ V.V.

16:00

Slatki kutak 0

Ovu pitu američke domaćice služe sa kuglom sladoleda od vanile.

SLATKIŠ SA VOĆEM Američka pita sa višnjama obara s nogu!
Shutterstock

Sastojci

Za koru:

300 g brašna

225 g putera

100 ml hladne vode

2 kašike šećera

1 kašičica soli

Za fil:

500 g očišćenih odleđenih višanja (ili iz kompota)

1 čaša (od jogurta) šećera

5 kašika brašna

1 vanilin šećer

1 kašičica ekstrakta od vanile

Priprema:

Pomešajte brašno, so i šećer, dodajte iseckan puter i mešajte kašikom. Vodu dodajte postepeno i mutite mikserom sa nastavcima za testo dok se smesa ne ujednači. Testo će biti sipkavo. Podelite ga na dva dela i svaki umotajte u aluminijumsku foliju i ostavite u frižideru sat vremena. Jedan deo razvucite oklagijom ukrug koji treba da bude par centimetra veći od kalupa u kome ćete peći pitu. Kalup namažite margarinom, a zatim razvijeno testo stavite na dno kao koru. Za fil: višnje ocedite i pomešajte sa brašnom i šećerom. Dodajte vanilin šećer i ekstrakt vanile. Sipajte preko testa u kalup. Nekoliko komadića putera stavite preko voća. Drugi deo testa razvijte ukrug, isecite na trake širine 1,5 cm i stavite ih uzduž I popreko preko fila. Viljuškom spojite krajeve donje i gornje kore. Gornju premažite umućenim jajetom i pospite sa malo šećera. Pecite 20 minuta na 200 stepeni, zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 40 minuta. Ostavite da se hladi jedan sat pre sečenja.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading