NEODOLJIVOG LI UKUSA! Slatkiš koji dolazi iz Austrije ćete odmah zavoleti

Alo.rs

15:01

Kulinarski globus 0

Oduševiće vas kako se i lako pravi.

NEODOLJIVOG LI UKUSA! Slatkiš koji dolazi iz Austrije ćete odmah zavoleti
pixabay

Carski drobljenac

Sastojci:

3 jajeta

500 ml mleka

1 kašika šećera

prstohvat soli

350 g brašna

malo mineralne vode

30 g margarina

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Odvojte žumanca od belanca. U činiji pomešajte mleko i žumance, šećer i so, pa dobro umutite. Uz stalno mešanje sipajte brašno dok se smesa ne zgusne. Pažljivo dodajte malo mineralne vode kako bi carski drobljenac bio tečniji. Umutite tvrd sneg od belanca i pažljivo sve pomešajte. U plehu rastopite margarin, pa stavite da se peče. Ispecite donju stranu na srednjoj vatri. Zatim lopaticom podelite i okrenite smesu, pa je raskomadajte. Nastavite oprezno da okrećete drobljenac sve dok ne bude gotov, ali ga nikako nemojte stiskati. Pospite šećerom u prahu i poslužite. Tradicionalno se poslužuje sa kompotom od šljiva.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading