ČUVENA NIKOZIJA SALATA Možete da je jedete kao doručak, večeru ili ponesete na posao

Vesna Vukadinović

20:06

Kulinarski globus 0

Salata Nikozija je poznati francuski specijalitet. Nastala je u Nici, a pravi se u restoranima širom sveta.

ČUVENA NIKOZIJA SALATA Možete da je jedete kao doručak, večeru ili ponesete na posao
Shutterstock

Sastojci:

1 mala glavica zelene salate

2 tvrdo kuvana jaja

50 g boranije

2 paradajza

5 rotkvica

1/2 šolje maslina bez koštice

½ krastavca

150 g tunjevine iz konzerve

1 kašičica seckanog peršuna

Za preliv:

4 kasike maslinovog ulja

1 čen belog luka

1 kašičica sirćeta

Priprema:

Jaja iseći na četvrtine. Zelenu salatu iskidati na manje komade. Boraniju kuvati 5 minuta od ključanja. Paradajz iseći na kriške, rotkvice na kolutove, krastavac oljuštiti i iseći na kolutove. Tunjevinu ocediti od ulja. Beli luk sitno iseckati. Za preliv, pomešajte ulje, beli luk, sirće i dodajte so i biber po ukusu. Sastojke za salatu pomešati u činiji (osim jaja), sipati preliv (ostaviti trećinu) i lagano promešati. Poređati jaja odozgo, preliti sa ostatkom preliva i dekorisati peršunom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading