RUČAK KAKVOG NEMA Napravite sarmu po makedonskom receptu!

Izvor: Alo.rs

15:00

Kulinarski globus 0

Poseban je recept.

RUČAK KAKVOG NEMA Napravite sarmu po makedonskom receptu!
Shutterstock

Makedonska sarma

Sastojci:

500 g mlevenog jagnjećeg mesa
120 g putera
1 čen belog luka
1 glavica crnog luka
100 g pirinča
oko 30 listova loze
400 g kiselog mleka
malo peršuna
so, biber

Priprema:

Obe vrste luka sitno isecite i propržite na puteru s očišćenim i opranim pirinčem, mlevenim mesom i začinima. Listove loze poparite posoljenom vrelom vodom. Raširite svaki list i stavite po kašiku smese i uvijajte u sarmu. Poređajte ih u đuvečaru, prelijte toplom vodom i stavite da se kuvaju na tihoj vatri. Servirajte ih uz kašiku kiselog mleka.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading