RUČAK KAKVOG NEMA Napravite sarmu po makedonskom receptu!

Alo.rs

15:00

Kulinarski globus 0

Poseban je recept.

RUČAK KAKVOG NEMA Napravite sarmu po makedonskom receptu!
Shutterstock

Makedonska sarma

Sastojci:

500 g mlevenog jagnjećeg mesa
120 g putera
1 čen belog luka
1 glavica crnog luka
100 g pirinča
oko 30 listova loze
400 g kiselog mleka
malo peršuna
so, biber

Priprema:

Obe vrste luka sitno isecite i propržite na puteru s očišćenim i opranim pirinčem, mlevenim mesom i začinima. Listove loze poparite posoljenom vrelom vodom. Raširite svaki list i stavite po kašiku smese i uvijajte u sarmu. Poređajte ih u đuvečaru, prelijte toplom vodom i stavite da se kuvaju na tihoj vatri. Servirajte ih uz kašiku kiselog mleka.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading