NEODOLJIVA POSLASTICA IZ KOLUMBIJE Torta koje će zadovoljiti vaša nepca

Alo.rs

17:00

Kulinarski globus 0

Sa razlogom je zovu jednom od najlepših.

NEODOLJIVA POSLASTICA IZ KOLUMBIJE Torta koje će zadovoljiti vaša nepca
unsplash.com

Negra torta

Sastojci:

200 g suvih šljiva

100 g grožđa

1 čaša crnog vina

1/2 kašike ruma

250 g margarina

1 vanilin-šećer

12 jaja

1 šolja brašna

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica mlevenog cimeta

1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraščića

1/2 kašičice mlevenog karanfilića

1 kašika ekstrakta vanile

Za glazuru:

200 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Suvo voće sameljite i odložite sa strane. U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet, karanfilić
i muškatni oraščić , pa odložite. Mikserom umutite margarin i šećer, pa dodajte vanilu i jaja. Potom nastavite
sa mešanjem još minut, dok se smesa ne sjedini. Zatim dodajte suve sastojke, pa promešajte. Pridodajte voće i mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Stavite smesu u kalup za pečenje, pa pecite u već zagrejanoj rerni 20 minuta na 250 stepeni. Izvadite tortu iz kalupa, pa je prelijte rumom i crnim vinom. Po želji istopite čokoladu pa glazirajte tortu.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

krem brule

KREM BRULE Kremasti francuski desert koji samo dobija na popularnosti, a topi se u ustima

17:00

4 mart, 2024

Kulinarski globus

Krem brule je sofisticiran desert koji se sastoji od kreme od jaja, šećera i slatke pavlake koja se lagano peče dok ne postane kremasta i bogatog ukusa. Ono što čini krem brule posebnim je karamelizovani šećer na vrhu, koji se postiže upotrebom posebnog alata - plamenika. Pre serviranja karamelizovani šećer stvara hrskavu, slatku koricu koja se lepo slaže sa svilenkastom kremom ispod. Ovaj desert se često poslužuje u malim keramičkim posudama poznatim kao ramekin, čime se naglašava elegancija i jednostavnost ove poslastice. Kombinacija nežne kreme i hrskave kore čini krem brule omiljenim izborom ljubitelja slatkog, pružajući nezaboravno iskustvo u svakom zalogaju.

Komentari (0)

Loading