NEODOLJIVA POSLASTICA IZ KOLUMBIJE Torta koje će zadovoljiti vaša nepca

Alo.rs

17:00

Kulinarski globus 0

Sa razlogom je zovu jednom od najlepših.

NEODOLJIVA POSLASTICA IZ KOLUMBIJE Torta koje će zadovoljiti vaša nepca
unsplash.com

Negra torta

Sastojci:

200 g suvih šljiva

100 g grožđa

1 čaša crnog vina

1/2 kašike ruma

250 g margarina

1 vanilin-šećer

12 jaja

1 šolja brašna

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica mlevenog cimeta

1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraščića

1/2 kašičice mlevenog karanfilića

1 kašika ekstrakta vanile

Za glazuru:

200 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Suvo voće sameljite i odložite sa strane. U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet, karanfilić
i muškatni oraščić , pa odložite. Mikserom umutite margarin i šećer, pa dodajte vanilu i jaja. Potom nastavite
sa mešanjem još minut, dok se smesa ne sjedini. Zatim dodajte suve sastojke, pa promešajte. Pridodajte voće i mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Stavite smesu u kalup za pečenje, pa pecite u već zagrejanoj rerni 20 minuta na 250 stepeni. Izvadite tortu iz kalupa, pa je prelijte rumom i crnim vinom. Po želji istopite čokoladu pa glazirajte tortu.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading