IDEALAN OBROK ZA POČETAK DANA Menemen, tursko tradicionalno jelo, zadovoljstvo u svakom zalogaju

Izvor: trpeza.rs

07:12

Kulinarski globus 0

Aromatični jednostavni doručak koji se brzo i lako sprema

IDEALAN OBROK ZA POČETAK DANA Menemen, tursko tradicionalno jelo,  zadovoljstvo u svakom zalogaju
pixabay

 

Sastojci 

  • crni luk 1 glavica
  • 3 paradajz 
  • 3 paprike 
  • ljuta papričica
  • peršun, nana po ukusu
  • 4 jaja 
  • 2 dl ulja
  • kašika maslaca
  • so po ukusu

Priprema

U dubokom i širokom tiganju ugrejte ulje i kašiku maslaca. Dodajte glavicu luka, naseckanu na sitno, i prodinstajte ga nekoliko minuta dok ne omekša. Kad je luk malo omekšao dodajte papriku, nju zajedno propržite sa lukom. Kad i paprika omekša dodajte paradajz nasečen na kockice i sve zajedno dinstajte. Dodajte peršun, nanu i na umerenoj vatri ostavite jelo dok ne ispari tečnost. Kašikom napravite udubljenja u smesi (napravite mesta za jaja) i dodajte jaja da se isprže. Ovo jelo se jede iz tiganja sa hlebom (topka se).

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading