IDEALAN OBROK ZA POČETAK DANA Menemen, tursko tradicionalno jelo, zadovoljstvo u svakom zalogaju

trpeza.rs

07:12

Kulinarski globus 0

Aromatični jednostavni doručak koji se brzo i lako sprema

IDEALAN OBROK ZA POČETAK DANA Menemen, tursko tradicionalno jelo,  zadovoljstvo u svakom zalogaju
pixabay

 

Sastojci 

  • crni luk 1 glavica
  • 3 paradajz 
  • 3 paprike 
  • ljuta papričica
  • peršun, nana po ukusu
  • 4 jaja 
  • 2 dl ulja
  • kašika maslaca
  • so po ukusu

Priprema

U dubokom i širokom tiganju ugrejte ulje i kašiku maslaca. Dodajte glavicu luka, naseckanu na sitno, i prodinstajte ga nekoliko minuta dok ne omekša. Kad je luk malo omekšao dodajte papriku, nju zajedno propržite sa lukom. Kad i paprika omekša dodajte paradajz nasečen na kockice i sve zajedno dinstajte. Dodajte peršun, nanu i na umerenoj vatri ostavite jelo dok ne ispari tečnost. Kašikom napravite udubljenja u smesi (napravite mesta za jaja) i dodajte jaja da se isprže. Ovo jelo se jede iz tiganja sa hlebom (topka se).

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading