SPECIJALITET SA RUSKOG DVORA Junetina Stroganov, jednostavan recept za veoma ukusan obrok

Izvor: TRPEZA.RS

08:14

Kulinarski globus 0

Ovo poznato internacionalno jelo dobilo je naziv po jednom članu veoma bogate i uticajne porodice Stroganov iz 19. veka. Pretpostavlja se da je reč o grofu Pavelu Stroganovu

SPECIJALITET SA RUSKOG DVORA Junetina Stroganov, jednostavan recept za veoma ukusan obrok
Shutterstock

Sastojci:

  • 600 g junetine (biftek ili ramstek)
  • 200 g šampinjona
  • 200 g kisele pavlake (ili milerama)
  • 5 kiselih krastavčića
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 limun
  • 1 kašika brašna
  • bujon od goveđe kocke
  • senf
  • so
  • biber
  • majčina dušica

Priprema:

1. Iseckajte crni luk na rebarca, krastavčiće na kolutove, a šampinjone na listove.

2. Očistite meso od opne i isecite ga na trake.

3. Pripremite bujon od goveđe kocke.

4. Pobiberite i posolite meso, te ga ispržite dok ne porumeni sa svih strana.

5. Izvadite meso i na istoj masnoći propržite luk, a potom dodajte šampinjone i dinstajte dok šampinjoni ne porumene.

6. Vratite meso u šerpu i pobiberite, a potom dodajte prstohvat majčine dušice i kašiku senfa.

7. Dodajte kisele krastavčiće i kašiku brašna, a potom sipajte bujon od goveđe kocke, poklopite šerpu i ostavite da se krčka na tihoj vatri 30 minuta.

8. Kad jelo bude gotovo, dodajte 200 g pavlake u koju ste iscedili pola limuna i promešajte.

9. Servirajte jelo uz pire, pirinač ili testeninu.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading