SPECIJALITET SA RUSKOG DVORA Junetina Stroganov, jednostavan recept za veoma ukusan obrok
Ovo poznato internacionalno jelo dobilo je naziv po jednom članu veoma bogate i uticajne porodice Stroganov iz 19. veka. Pretpostavlja se da je reč o grofu Pavelu Stroganovu
Sastojci:
- 600 g junetine (biftek ili ramstek)
- 200 g šampinjona
- 200 g kisele pavlake (ili milerama)
- 5 kiselih krastavčića
- 1 glavica crnog luka
- 1 limun
- 1 kašika brašna
- bujon od goveđe kocke
- senf
- so
- biber
- majčina dušica
Priprema:
1. Iseckajte crni luk na rebarca, krastavčiće na kolutove, a šampinjone na listove.
2. Očistite meso od opne i isecite ga na trake.
3. Pripremite bujon od goveđe kocke.
4. Pobiberite i posolite meso, te ga ispržite dok ne porumeni sa svih strana.
5. Izvadite meso i na istoj masnoći propržite luk, a potom dodajte šampinjone i dinstajte dok šampinjoni ne porumene.
6. Vratite meso u šerpu i pobiberite, a potom dodajte prstohvat majčine dušice i kašiku senfa.
7. Dodajte kisele krastavčiće i kašiku brašna, a potom sipajte bujon od goveđe kocke, poklopite šerpu i ostavite da se krčka na tihoj vatri 30 minuta.
8. Kad jelo bude gotovo, dodajte 200 g pavlake u koju ste iscedili pola limuna i promešajte.
9. Servirajte jelo uz pire, pirinač ili testeninu.
Možda vas zanima:
PUNJENI KROMPIR BUDI SVA ČULA Sa kačkavaljem i slaninom, bićete siti do večere
Ukućani će stajati u redu za još.
GULAŠ SA REZANCIMA IZ BAKINE KUHINJE Sočan i mirisan, a bićete siti satima
Služite uz kuvane rezance.
AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Služite uz kuvani krompir.
RAGU S POVRĆEM I PEČURKAMA Aromatični specijalitet sa mesom, u neodoljivom spoju ukusa
Zasitno jelo pravi je raj za nepca, a odlično je i kao predlog za slavsku trpezu.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)