SPECIJALITET SA RUSKOG DVORA Junetina Stroganov, jednostavan recept za veoma ukusan obrok
Ovo poznato internacionalno jelo dobilo je naziv po jednom članu veoma bogate i uticajne porodice Stroganov iz 19. veka. Pretpostavlja se da je reč o grofu Pavelu Stroganovu
Sastojci:
- 600 g junetine (biftek ili ramstek)
- 200 g šampinjona
- 200 g kisele pavlake (ili milerama)
- 5 kiselih krastavčića
- 1 glavica crnog luka
- 1 limun
- 1 kašika brašna
- bujon od goveđe kocke
- senf
- so
- biber
- majčina dušica
Priprema:
1. Iseckajte crni luk na rebarca, krastavčiće na kolutove, a šampinjone na listove.
2. Očistite meso od opne i isecite ga na trake.
3. Pripremite bujon od goveđe kocke.
4. Pobiberite i posolite meso, te ga ispržite dok ne porumeni sa svih strana.
5. Izvadite meso i na istoj masnoći propržite luk, a potom dodajte šampinjone i dinstajte dok šampinjoni ne porumene.
6. Vratite meso u šerpu i pobiberite, a potom dodajte prstohvat majčine dušice i kašiku senfa.
7. Dodajte kisele krastavčiće i kašiku brašna, a potom sipajte bujon od goveđe kocke, poklopite šerpu i ostavite da se krčka na tihoj vatri 30 minuta.
8. Kad jelo bude gotovo, dodajte 200 g pavlake u koju ste iscedili pola limuna i promešajte.
9. Servirajte jelo uz pire, pirinač ili testeninu.
Možda vas zanima:
PUNJENO BELO MESO Gurmanski delikates koji se ne odbija, a slanina mu daje poseban šmek
Rolovano belo meso u sočnom spoju ukusa, oduševiće celu porodicu.
OSLIĆ U SOSU OD PAVLAKE Napravite najukusniji ručak od ribe
Oduševiće vas ovo ukusno kremasto jelo.
SVE NAMIRNICE VEĆ IMATE U KUĆI Napravite brzi, jeftin, a ukusan ručak od svega par sastojaka
Ako ne znate šta biste danas pripremali za ručak, evo jedne odlične ideje
PREDLOG ZA RUČAK Paprike punjene piletinom u sosu od paradajza, vrhunsko jelo
Tradicionalno jelo na drugačiji način.
HAČAPURI Gruzijska pogača sa sirom umesite je za doručak, biće savršena i za večeru
Tradicionalna pogača odlično se slaže sa brojnim prilozima.
VARENIKI SA VIŠNJAMA Omiljeno ukrajinsko jelo u slatkom spoju, poći će vam voda na usta
Moguće je napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti, sa različitim prilozima.
NAPULJSKI VAFLI Ovako ih prave Italijani, nema ko vam neće tražiti recept
Smesa se deli u tri činije, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
Komentari (0)