Piletina "Francese": Belo meso u sosu od vina, izglasan za najbolji recept ikada
Sastojke imate kod kuće samo ih niste kombinovali ovako
Sastojci:
- 2 pileća filea
- 1/2 šolje brašna
- 2 jajeta
- 1 šaka svežeg peršuna
- 50 g parmezana
- 1 šolja belog vina
- 1 šolja pilećeg bujona
- 1 čen belog luka
- 4 kašike maslinovog ulja
- 4 kašike putera
- 1/2 limuna
Priprema:
Posolite i pobiberite jaja, pa ih umutite. Dodajte sitno secakni peršun (pola količine), kao i parmezan. Promešajte.
Isecite meso na šnicle, pa ga izlupajte. U tanjir sipajte brašno, pa uvaljajte piletinu, otresite višak. Zatim stavite meso u smesu sa jajima, pa u tiganj u kojem ste prethodno zagrejali ulje i puter. Ispržite piletinu sa obe strane i isključite šporet.
Izvadite meso i u isti tiganj sipajte vino, pa bujon i sitno seckani ili izgnječeni beli luk. Na kraju sipajte limunov sok i ostavite da tečnost ispari na jačoj temperaturi nekih 2 minuta. Dodajte preostalu polovinu seckanog peršuna i ostatak putera i mešajte dok se puter ne rastopi na tihoj vatri. Vratite piletinu u sos i nastavite da zagrevate piletinu na laganoj vatri ne više od 30 sekundi.
HAČAPURI Gruzijska pogača sa sirom umesite je za doručak, biće savršena i za večeru
Tradicionalna pogača odlično se slaže sa brojnim prilozima.
VARENIKI SA VIŠNJAMA Omiljeno ukrajinsko jelo u slatkom spoju, poći će vam voda na usta
Moguće je napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti, sa različitim prilozima.
NAPULJSKI VAFLI Ovako ih prave Italijani, nema ko vam neće tražiti recept
Smesa se deli u tri činije, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
Komentari (0)