SLATKA ČAROLIJA KOJA SPAJA Jerusalimski desert idealan za predstojeći praznik

Alo.rs

15:00

Kulinarski globus 0

Odlično ide uz čaj ili kafu.

SLATKA ČAROLIJA KOJA SPAJA Jerusalimski desert idealan za predstojeći praznik
Shutterstock

Jerusalimski slatkiš mamul

Sastojci:

2 šolje griza

1/2 šolje fine semoline

2 kašike šećera

1 šolja otopljenog putera

1 kašičica mlevenih semenki višnje

2 kašičice suvog kvasca

1/2 šolje tople vode

Za fil:

1 šaka iseckanih oraha

1 kašičica šećera

1 kašičica cimeta

1 kašičica maslinovog ulja

Priprema:

Pomešajte šećer, semenke višnje i semolinu u veću činiju. Dodajte otopljeni puter i dobro promešajte dok se sve ne sjedini. Činiju prekrijte folijom i ostavite preko noći. Sutradan pomešajte toplu vodu, kvasac i šećer u manjoj činiji. Ostavite 15 minuta da deluje kvasac, pa dodajte testo koje je odstojalo celu noć i sve dobro promešajte. Ponovo pokrijte i ostavite sat vremena. Seckanim orasima dodajte šećer i cimet. Testo podelite na 20 manjih lopti, prstima napravite rupu u sredini i kašikom puniti rupu i napravite kuglice i poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Možete ih napraviti i u kalupu. Ostavite još 45 minuta tako u plehu, pa ih pecite 12 minuta na 220 stepeni.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading