SLATKA ČAROLIJA KOJA SPAJA Jerusalimski desert idealan za predstojeći praznik
Odlično ide uz čaj ili kafu.
Jerusalimski slatkiš mamul
Sastojci:
2 šolje griza
1/2 šolje fine semoline
2 kašike šećera
1 šolja otopljenog putera
1 kašičica mlevenih semenki višnje
2 kašičice suvog kvasca
1/2 šolje tople vode
Za fil:
1 šaka iseckanih oraha
1 kašičica šećera
1 kašičica cimeta
1 kašičica maslinovog ulja
Priprema:
Pomešajte šećer, semenke višnje i semolinu u veću činiju. Dodajte otopljeni puter i dobro promešajte dok se sve ne sjedini. Činiju prekrijte folijom i ostavite preko noći. Sutradan pomešajte toplu vodu, kvasac i šećer u manjoj činiji. Ostavite 15 minuta da deluje kvasac, pa dodajte testo koje je odstojalo celu noć i sve dobro promešajte. Ponovo pokrijte i ostavite sat vremena. Seckanim orasima dodajte šećer i cimet. Testo podelite na 20 manjih lopti, prstima napravite rupu u sredini i kašikom puniti rupu i napravite kuglice i poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Možete ih napraviti i u kalupu. Ostavite još 45 minuta tako u plehu, pa ih pecite 12 minuta na 220 stepeni.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)