SLATKA ČAROLIJA KOJA SPAJA Jerusalimski desert idealan za predstojeći praznik
Odlično ide uz čaj ili kafu.
Jerusalimski slatkiš mamul
Sastojci:
2 šolje griza
1/2 šolje fine semoline
2 kašike šećera
1 šolja otopljenog putera
1 kašičica mlevenih semenki višnje
2 kašičice suvog kvasca
1/2 šolje tople vode
Za fil:
1 šaka iseckanih oraha
1 kašičica šećera
1 kašičica cimeta
1 kašičica maslinovog ulja
Priprema:
Pomešajte šećer, semenke višnje i semolinu u veću činiju. Dodajte otopljeni puter i dobro promešajte dok se sve ne sjedini. Činiju prekrijte folijom i ostavite preko noći. Sutradan pomešajte toplu vodu, kvasac i šećer u manjoj činiji. Ostavite 15 minuta da deluje kvasac, pa dodajte testo koje je odstojalo celu noć i sve dobro promešajte. Ponovo pokrijte i ostavite sat vremena. Seckanim orasima dodajte šećer i cimet. Testo podelite na 20 manjih lopti, prstima napravite rupu u sredini i kašikom puniti rupu i napravite kuglice i poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Možete ih napraviti i u kalupu. Ostavite još 45 minuta tako u plehu, pa ih pecite 12 minuta na 220 stepeni.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)