SLATKA ČAROLIJA KOJA SPAJA Jerusalimski desert idealan za predstojeći praznik

Izvor: Alo.rs

15:00

Kulinarski globus 0

Odlično ide uz čaj ili kafu.

SLATKA ČAROLIJA KOJA SPAJA Jerusalimski desert idealan za predstojeći praznik
Shutterstock

Jerusalimski slatkiš mamul

Sastojci:

2 šolje griza

1/2 šolje fine semoline

2 kašike šećera

1 šolja otopljenog putera

1 kašičica mlevenih semenki višnje

2 kašičice suvog kvasca

1/2 šolje tople vode

Za fil:

1 šaka iseckanih oraha

1 kašičica šećera

1 kašičica cimeta

1 kašičica maslinovog ulja

Priprema:

Pomešajte šećer, semenke višnje i semolinu u veću činiju. Dodajte otopljeni puter i dobro promešajte dok se sve ne sjedini. Činiju prekrijte folijom i ostavite preko noći. Sutradan pomešajte toplu vodu, kvasac i šećer u manjoj činiji. Ostavite 15 minuta da deluje kvasac, pa dodajte testo koje je odstojalo celu noć i sve dobro promešajte. Ponovo pokrijte i ostavite sat vremena. Seckanim orasima dodajte šećer i cimet. Testo podelite na 20 manjih lopti, prstima napravite rupu u sredini i kašikom puniti rupu i napravite kuglice i poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Možete ih napraviti i u kalupu. Ostavite još 45 minuta tako u plehu, pa ih pecite 12 minuta na 220 stepeni.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading