VARIVO NA GRČKI NAČIN Neodoljivo jelo koje će zasititi celu porodicu

Izvor: Alo.rs

13:00

Kulinarski globus 0

Prosto je za napraviti.

VARIVO NA GRČKI NAČIN Neodoljivo jelo koje će zasititi celu porodicu
Shutterstock

Varivo od patlidžana

Sastojci:

100 g suvih šljiva

2 mlada luka

500 g junetine

2 patlidžana

500 ml paradajz sosa

50 g crnih maslina

3 paprike babure

2 mlade tikvice

so, biber

začini po želji

2 kašike maslaca

Priprema:

U većem loncu otopite maslac. Mladi luk isecite na kolutiće, pa propržite na puteru. Začinite solju i biberom,
te dodajte sitno seckanu junetinu. Dolijte jednu čašu vode, promešajte, poklopite i ostavite da se dinsta oko
sat vremena uz povremeno dolivanje vode. Nakon što meso sasvim omekša, dodajte seckane suve šljive bez koštica, masline, iseckane tikvice i patlidžan i paprike i sve nalijte paradajz sosom. Kuvajte još 15 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

germ knedle

GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica

19:00

13 decembar, 2025

Kulinarski globus

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading