MALE, SLATKE, NEODOLJIVE Original recept za američke palačinke mekane kao duša

Trpeza/ V.V.

08:00

Kulinarski globus 0

Američke palačinke se razlikuju od klasičnih – manje su i deblje. One su neka vrsta slatkog hleba pljosnatog oblika i Amerikanci ih najčešće jedu za doručak.

palačinke
Shutterstock

Sastojci:

2,5 čaše (od 200 ml) brašna

2 čaše mleka

2 jaja

1/2 čaše jogurta

1/2 čaše ulja

1/2 čaše šećera

1 kesica praška za pecivo

1 prstohvat soli

Priprema:

Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati žumanca i sve tečne sastojke, pa mutiti malo mikserom. Dodati brašno, prašak za pecivo, so i mutiti kratko najsporijom brzinom da smesa nema grudvice. Pecite male palačinke (za jednu je dovoljno 3 kašike testa) na vrelom tiganju podmazanom uljem. Čim stavite prvu palačinku smanjite temperaturu duplo. Palačinku okrenite kad počne da izlaze balončići. Vruće ih premažite s malo putera i slažite jednu na drugu kako bi ostale meke i sočne. Jedite sa kremom, džemom, medom...

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading