MALE, SLATKE, NEODOLJIVE Original recept za američke palačinke mekane kao duša

Vesna Vukadinović

08:00

Kulinarski globus 0

Američke palačinke se razlikuju od klasičnih – manje su i deblje. One su neka vrsta slatkog hleba pljosnatog oblika i Amerikanci ih najčešće jedu za doručak.

palačinke
Shutterstock

Sastojci:

2,5 čaše (od 200 ml) brašna

2 čaše mleka

2 jaja

1/2 čaše jogurta

1/2 čaše ulja

1/2 čaše šećera

1 kesica praška za pecivo

1 prstohvat soli

Priprema:

Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati žumanca i sve tečne sastojke, pa mutiti malo mikserom. Dodati brašno, prašak za pecivo, so i mutiti kratko najsporijom brzinom da smesa nema grudvice. Pecite male palačinke (za jednu je dovoljno 3 kašike testa) na vrelom tiganju podmazanom uljem. Čim stavite prvu palačinku smanjite temperaturu duplo. Palačinku okrenite kad počne da izlaze balončići. Vruće ih premažite s malo putera i slažite jednu na drugu kako bi ostale meke i sočne. Jedite sa kremom, džemom, medom...

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading