SLADUNJAVO KISELKASTA SUPA Obrok iz Francuske postaće vam svakodnevan

Alo.rs

12:00

Kulinarski globus 0

Uz nekoliko sastojaka napraviti odlično jelo na kašiku.

SLADUNJAVO KISELKASTA SUPA Obrok iz Francuske postaće vam svakodnevan
Shutterstock

Francuska supa od luka

Sastojci:

30 g maslaca

1 kašika ulja

675 g crvenog luka

1 kašičica šećera

so i biber

1,2 dl crnog vina

2 kašike pšeničnog brašna

1,5 l goveđe kocke za supu

1 čen belog luka

4 kriške hleba

120 g sira

4 kašičice brendija ili ruma

Priprema:

Crni luk tanko naseckti, a beli iseći na polovine. Hleb tostirati. Na slaboj vatri u velikoj šerpi otopiti maslac i ulje. Umešati luk i šećer, posoliti i pobiberiti. Kuvajte, mešajući, nepokriveno oko 40 minuta. Prelijte vinom i pojačajte vatru. Mešajte pet minuta dok luk ne postane staklast. Pospite brašnom i mešajte još dva minuta. Umešajte goveđu kocku za supu i pustite da provri. Vatru, smanjite, poklopite i pustite da lagano ključa oko 30 minuta. Supu podelite u četiri posude i u svaku umešajte kašiku brendija (ruma). Kriške hleba istrljajte belim lukom i stavite u svaku činiju. Pospite narendanim sirom i prema želji zapecite u prethodno zagrejanoj rerni dva minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading