MESNA PITA ODLIČNA ZA POČETAK DANA Kanadski specijalitet provereno dobar recept!

Izvor: Alo.rs

10:00

Kulinarski globus 0

Preukusna je, videćete.

MESNA PITA ODLIČNA ZA POČETAK DANA Kanadski specijalitet provereno dobar recept!
Shutterstock

Tradicionalna pita s mesom

Sastojci:

2 paketa gotovog testa

1 jaje

ulje

Za nadev:

250 g mlevenog svinjskog mesa

1 krompir

1 glavica crnog luka

4 čena belog luka

2 kašičice ruzmarina

2 kašičice majčine dušice

100 ml belog vina

prstohvat cimeta

prstohvat muskatnog oraščića

so, biber

suvi začin

Priprema:

Krompir oljuštite i isecite na manje kocke, pa skuvajte u slanoj vodi, ali pazite da se ne prekuva. Ocedite ga, pa polovinu izgnječite kao da spremate pire, a drugu polovinu ostavite u kockicama. Vodu ne prosipajte. Propržite crni i beli luk, pa dodajte mleveno meso. Ubacite začine i pržite oko 10 minuta dok ne ispari tečnost. Sipajte vino i kuvajte dok i ono ne ispari. Dodajte čašu vode u kojoj se kuvao krompir pa promešajte, ubacite izgnječen krompir pa tek na kraju ubacite krompir u komadićima. Ne mešajte previše da se krompir ne raspadne. Smesu sipajte u vatrostalnu činiju koju ste obložili testom, pa i preko mesa ga stavite da prekrije tepsiju. Premažite umućenim jajetom i možete ga viljuškom ili nožem ukrasiti. Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading