TOPI SE U USTIMA! Punjeno pecivo je sve što vam treba ovog jutra

Alo.rs/B. Paunović

10:00

Kulinarski globus 0

Nešto neobično što ćete probati.

trpeza
Shutterstock

Punjeno testo

Sastojci:

Za testo:

500 g brašna

50 g šećera

2 kašičice kvasca

1,5 kašičica soli

160 ml mlake vode

160 ml mlakog mleka

60 ml otopljenog putera

1 žumance za premaz

malo otopljenog putra

Za pasulj pire:

400 g crvenog pasulja

8 kašika šećera

Priprema:

Pire: Noć pre potopite pasulj. Sledećeg jutra ga isperite i kuvajte oko sat i po. Potom ga izmiksajte u pire i zasladite šećerom. Kada se smesa ohladi, stavite je u frižider da se malo stegne. Testo pripremite na sledeći način. U brašnu napravite tri rupice. U jednu stavite so, u drugu kvasac, u treću šećer. Rupice
prekrijte brašnom, prelijte vodom i mlekom. Sve grubo promešajte varjačom, pa rukom oblikujte testo u
krug, napraviti udubljenje u sredini u koje ćete potom dodati otopljeni puter. Još malo ga mesite, pa ga izručite na radnu površinu. Ovo testo se na tradicionalni korejski način mora ručno mesiti najmanje 20 minuta dok ne bude glatko. Testo nakon mešenja vratite u posudu, pa ga prekrijte folijom. Dok se testo diže,
izvadite pasulj-pire iz frižidera i oblikujte ga u 16 kuglica. Svaku lopticu rukom oblikujte. U sredinu testa stavite kašičicu pirea, testo prevucite preko kuglice tako da je skroz pokrije, prstima zalepite krajeve testa, pa preokrenite zapečaćeni kraj prema dole. Peciva premažite žumancetom i pecite u plehu koji ste prethodno obložili pek-papirom, 20-25 minuta na 180 stepeni.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading