TOPI SE U USTIMA! Punjeno pecivo je sve što vam treba ovog jutra

Izvor: Alo.rs/B. Paunović

10:00

Kulinarski globus 0

Nešto neobično što ćete probati.

trpeza
Shutterstock

Punjeno testo

Sastojci:

Za testo:

500 g brašna

50 g šećera

2 kašičice kvasca

1,5 kašičica soli

160 ml mlake vode

160 ml mlakog mleka

60 ml otopljenog putera

1 žumance za premaz

malo otopljenog putra

Za pasulj pire:

400 g crvenog pasulja

8 kašika šećera

Priprema:

Pire: Noć pre potopite pasulj. Sledećeg jutra ga isperite i kuvajte oko sat i po. Potom ga izmiksajte u pire i zasladite šećerom. Kada se smesa ohladi, stavite je u frižider da se malo stegne. Testo pripremite na sledeći način. U brašnu napravite tri rupice. U jednu stavite so, u drugu kvasac, u treću šećer. Rupice
prekrijte brašnom, prelijte vodom i mlekom. Sve grubo promešajte varjačom, pa rukom oblikujte testo u
krug, napraviti udubljenje u sredini u koje ćete potom dodati otopljeni puter. Još malo ga mesite, pa ga izručite na radnu površinu. Ovo testo se na tradicionalni korejski način mora ručno mesiti najmanje 20 minuta dok ne bude glatko. Testo nakon mešenja vratite u posudu, pa ga prekrijte folijom. Dok se testo diže,
izvadite pasulj-pire iz frižidera i oblikujte ga u 16 kuglica. Svaku lopticu rukom oblikujte. U sredinu testa stavite kašičicu pirea, testo prevucite preko kuglice tako da je skroz pokrije, prstima zalepite krajeve testa, pa preokrenite zapečaćeni kraj prema dole. Peciva premažite žumancetom i pecite u plehu koji ste prethodno obložili pek-papirom, 20-25 minuta na 180 stepeni.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading