HUNKAR BEGENDI, GULAŠ NA TURSKI NAČIN Probajte recept za jelo koje je obožavao Sulejman Veličanstveni
Za vas imamo recept za turski gulaš kakav je jeo lično Sulejman. Preliven sosom od patlidžana i bešamelom biće gozba kojoj nećete moći da odolite. Čak i da vam gurmanluk nije jača strana sa ovim specijalitetom preti da postane.

Potrebno je:
Možda vas zanima:

JUNEĆI GULAŠ U CRNOM VINU Gurmanski specijalitet za one izbirljive
Sočan i drugačiji, prste da poližete.

LOVAČKI GULAŠ Aromatični specijalitet od mesa u pravoj eksploziji ukusa
Najbolje služite uz domaće njoke ili pire krompir.

GULAŠ Sočno jelo za prave gurmane, u savršenom spoju ukusa
Ukusno i slasno jelo.

SOČNI GULAŠ Po receptu bez mane, pravi raj za nepca
Držaće vas dugo sitim.
- 700 g jagnjetine iseckane na kocke
- 400 g iseckanog paradajza na kockice
- 250 ml mesnog bujona
- 1 manja paprika
- 1 luk
- 2-3 glavice belog luka
- 1 kašika koncentrata paradajza
- 1 kašičica mlevenog timijana
- 1 kašičica sušenog origana
- so i biber po želji
- ulje za dinstanje
Za umak od patlidžana:
- 1,5 kg patlidžana
- 300 ml mleka
- 45 g narendanog tvrdog sira
- 3 kašike putera
- 3 kašike brašna
- so i biber po želji
Priprema: Dodajte sveže iseckan paradajz, tImijan i origano. Promešajte i kuvajte oko jedan minut, pa sve zajedno polijte s mesnim bujonom.
Kada tečnost uvri, smanjite temperaturu na lagano, poklopite lonac i pustite da se gulaš kuva oko sat vremena, odnosno dok meso ne omekša.
Za to vreme pripremite patlidžan za sos. Ako na raspolaganju imate roštilj, patlidžane s korom stavite na gril i dobro prepecite sa svih strana.
Ako nemate na raspolaganju roštilj, probušite koru patlidžana nožem i stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni oko četrdesetak minuta dok ne omekša.
Ohladite patlidžan do kraja, isecite ga na pola i izvadite mekanu unutrašnjost. Viljuškom ga pretvorite u pire.
Napravite bešamel sos: rastopite puter na umerenoj temperaturi i dodajte brašno. Mešajte sve zajedno par minuta, a potom počnite postepeno ulivati zagrejano mleko. Mešajte smesu na vatri nekoliko minuta dok se ne rešite svih eventualnih grudvica, a sos ne počne da se zgrušnjava.
Uklonite bešamel s vatre i umešajte narendani sir. Kad se sir rastopi, sve lagano posolite i pobiberite na kraju dodajte pire od pečenog patlidžana.
Jagnjeći gulaš poslužite na sosu od patlidžana.
Prijatno!

HRSKAVI ITALIJANSKI KANTUČINI Neodoljivi keksići sa bademom koji super idu uz kafu ili čaj
Čuveni italijanski keksići sa bademom iz Toskane peku se dvaput kako bi bili što hrskaviji. Savršeno idu uz kafu ili čaj, a mogu da zamene desert ili užinu. Priprema je krajnje jednostavna, a ukus neodoljiv.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica u sočnom spoju sa višnjama, ukusa koji se pamti
Osvežavajuća i voćna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica sa višnjama koja budi sva čula
Kremasta i sočna, uzećete parče više.

BALA BAJANA Tradicionalni brazilski desert koji se topi u ustima
Prave se brzo i lako, a ukus je čista fantazija.

MASONICA Stari crnogorski specijalitet za savršen doručak
Služite toplo.
Komentari (0)