BOSANSKI RECEPT ZA BEGOVU ČORBU Jelo koje greje i okrepljuje telo i dušu

Izvor: Ivana Pavlović

13:30

Kulinarski globus 0

Ako želite da napravite čorbu ali da je drugačija od one koju inače kuvate probajte ovaj recept iz Sarajeva. restoranski specijalitet sada može biti deo vaše trpeze. Jedan tanjir vam neće biti dovoljan. Bamija, kao njen obavezni sastojak, potiče iz Afrike, izgledom podseća na hibiskus i ima mnogobrojne benefite po zdravlje.

BOSANSKI RECEPT ZA BEGOVU ČORBU Jelo koje greje i okrepljuje telo i dušu
Printscreen/Youtube

Potrebno je:

Možda vas zanima:

  • 1 litar vode
  • zelen (šargarepa i koren paštrnaka) isečena na kockice
  • 100 grama bamije (obavezna u ovoj čorbi) 
  • 300 grama telećeg mesa isečenog na kockice
  • 300 grama pilećeg mesa isečenog na kockice
  • 2-3 listića lovora
  • maslac
  • 1 kašika brašna
  • malo vode i mleka
  • so, biber
  • 50 ml pavlake
  • 1 jaje
  • muskatni oraščić
  • sitno seckan peršun
  • limunov sok

Priprema:

U litar vode dodati zelen (šargarepu i koren paštrnaka) isečenu na kockice, 100 grama bamije, po 300 grama telećeg i pilećeg mesa isečenog na kockice i 2-3 listića lovora.  Kuvajte 2-3 sata. Dodajte vodu po potrebi. Kada je povrće i meso gotovo, napravite u drugom sudu svetlu podlogu za sos od maslaca, kašike brašna s malo vode i mleka uz dodatak soli i bibera. Prebacite to u lonac s povrćem i mesom i lagano mešajte dok se ne zgusne pa, uz stalno mešanje, dodajte umućenu pavlaku i 1 jaje. Kada je sve gotovo, dodajte muskatni oraščić. Pre serviranja, čorbu obilno pospite sitno seckanim peršunom i nakapajte limunov sok. Limun obavezno servirajte posebno ako neko želi naknadno da ga doda u čorbu.

Komentari (0)