PATLIDŽAN SALATA SA SVETE GORE Sočno predjelo koje spaja Balkan i Mediteran, a idealno za dane strogog posta
Sočna i aromatična, za pravo uživanje.
Potrebno je
- 6 patlidžana
- 2 crvene pečene paprike
- 2 čena belog luka
- 1 mladi luk sitno iseckan (ja ga lično ne stavljam ali vi ako volite, obavezno)
- pola ceđenog limuna
- 2 kašike vinskog ili jabukovog sirćeta
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašika seckanog svežeg peršuna
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Patlidžan operite, osušite pa izbodite viljuškom sa svih strana kako bi se ravnomerno ispekao. Pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa dodajte dve veže crvene paprike, i pecite sa njim, oko 20 minuta. Ostavite da se prohladi, pa skinite kožicu i viljuškom izvadite unutrašnjost patlidžana. Zatim oljuštite papriku. U cediljci ostavite povrće dok ne pusti sokove, pa još pritisnite rukama da tečnost izađe. Patlidžan i paprike sitno naseckajte pa stavite u jednu posudu. Umešajte sitno seckan beli luk, mladi luk, peršun, sirće, so i limunov sok. Salatu ostavite par sati u frižideru da se prohladi. Služite uz prepečen hleb i biljni sir. Prijatno.
Možda vas zanima:
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
SLANI ROLAT RAJ ZA NEPCA U trci za najbolje predjelo odmah bi pobedio, a gotov začas
Neodoljivo predjelo oduševiće sve goste, a ukusa koji priča priče.
RUSKA SALATA Kremasto predjelo bez kog ne može da prođe nijedna slava, po teta Nadinom receptu
Kraljica među salatama za praznike, a gotova za 20 minuta.
NEODOLJIVA JESENJA SALATA Sa sirom i jajima, nema kremastije, a pravi se nikad lakše
Služite je samostalno ili dodajte kao prilog, svaki zalogaj je raj za nepca.
MANASTIRSKI PREBRANAC Recept je iz 18 veka, a tajna je u jednom sastojku
Tako je jednostavan, a preukusan!
SLASNI BATACI U SOSU OD PIVA I PARADAJZA Hrskavi i ukusni, prste da poližete
Aromatično jelo oduševiće i one izbirljive.
DOMAĆE PIHTIJE Imamo najbolji recept, a toliko su ukusne da nećete moći da prestanete da ih jedete
Prema ovom specijalitetu ljudi nikada nisu indiferentni – ili ih ne vole ili ih obožavaju, sredine nema! Osim toga, kažu da “pihtije idu s godinama”, pa na neki način, uvek ostaje taj prostor da i oni koji ih ne vole ili čak ne žele da ih probaju, u međuvremenu, s godinama – zavole
VOJVOĐANSKI BATACI Aromatično jelo sa višnjama i cimetom, a meso se lepi za prste
Slasni spoj mesa sa pavlakom, višnjama i cimetom, za prave gurmane.
POSNA DOBOŠ TORTA Čuvena poslastica dostojna kraljevske trpeze, po receptu bez mane
Ni malo ne zaostaje za originalom, a savršena za slavsku trpezu.
Komentari (0)