PATLIDŽAN SALATA SA SVETE GORE Sočno predjelo koje spaja Balkan i Mediteran, a idealno za dane strogog posta
Sočna i aromatična, za pravo uživanje.
Potrebno je
- 6 patlidžana
- 2 crvene pečene paprike
- 2 čena belog luka
- 1 mladi luk sitno iseckan (ja ga lično ne stavljam ali vi ako volite, obavezno)
- pola ceđenog limuna
- 2 kašike vinskog ili jabukovog sirćeta
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašika seckanog svežeg peršuna
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Patlidžan operite, osušite pa izbodite viljuškom sa svih strana kako bi se ravnomerno ispekao. Pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa dodajte dve veže crvene paprike, i pecite sa njim, oko 20 minuta. Ostavite da se prohladi, pa skinite kožicu i viljuškom izvadite unutrašnjost patlidžana. Zatim oljuštite papriku. U cediljci ostavite povrće dok ne pusti sokove, pa još pritisnite rukama da tečnost izađe. Patlidžan i paprike sitno naseckajte pa stavite u jednu posudu. Umešajte sitno seckan beli luk, mladi luk, peršun, sirće, so i limunov sok. Salatu ostavite par sati u frižideru da se prohladi. Služite uz prepečen hleb i biljni sir. Prijatno.
Možda vas zanima:
PATLIDŽAN PUNJEN SIROM Sočno jelo koje govori 1000 jezika, a pravi se očas posla i uspeva svima
Obrok za pamćenje, prste da poližete.
DŽEJLINE TAKOS KORPICE SE NE ODBIJAJU Donose duh Meksika, a tope se u ustima
Džejla Ramović, pobednica muzičkog takmičenja i pevačica izuzetnog vokala, svakom novom pesmom oduševi vernu publiku. Da nije talentovana samo za pevanje, dokazuje i ovo sočno, meksičko jelo koje je pravi raj za nepca.
BORŠĆ Specijalitet ruske kuhinje slatkasto-kiselkastog ukusa, zamirisaće vam cela kuća
Jaka i mirisna, a cvekla joj daje crvenu boju.
ŠOPSKA SALATA Idealna za vrele dane, a voli je ceo Balkan
Dobila je naziv po Šopima, pripadnicima južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.
BAKLAVA SA KEKSOM SLAĐA OD KLASIČNE Turski slatkiš koji se ne odbija, a pomera granice dobrog ukusa
Savršena za svečanu trpezu, ali i obične dane kada vam se jede nešto slatko.
KRMENADLE SA KRUŠKAMA Aromatična rapsodija ukusa koja budi čula, a meso se lepi za prste
Sočan spoj mesa sa povrćem, za ručak koji se pamti.
NAJBOLJI GANAŠ OD BELE ČOKOLADE Sa njim je svaka poslastica savršena, a caka je u ovome
Priprema je jednostavna, trebaju vam samo bela čokolada i slatka pavlaka.
BRZI KOLAČ SA PIŠKOTAMA Nepečena rapsodija ukusa gotova za 10 minuta, otopićete se od miline
Fenomenalni desert pravi se brzo i lako, a osvojiće sve sladokusce.
NAJŠTETNIJI MLEČNI PROIZVODI Mnogima su omiljeni a goje i loši su za creva
Iako su mlečni proižvodi poznati kao blagotvorni za stomak i razvoj dobrih bakterija u crevima, ima proizvoda među njima koji su štetni.
Komentari (0)