PATLIDŽAN SALATA SA SVETE GORE Sočno predjelo koje spaja Balkan i Mediteran, a idealno za dane strogog posta

Ivana Pavlović

19:00

Sezonski recepti 0

Sočna i aromatična, za pravo uživanje.

patlidžan salata
Shutterstock

Potrebno je

  • 6 patlidžana
  • 2 crvene pečene paprike
  • 2 čena belog luka
  • 1 mladi luk sitno iseckan (ja ga lično ne stavljam ali vi ako volite, obavezno)
  • pola ceđenog limuna
  • 2 kašike vinskog ili jabukovog sirćeta
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Patlidžan operite, osušite pa izbodite viljuškom sa svih strana kako bi se ravnomerno ispekao. Pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa dodajte dve veže crvene paprike, i pecite sa njim, oko 20 minuta. Ostavite da se prohladi, pa skinite kožicu i viljuškom izvadite unutrašnjost patlidžana. Zatim oljuštite papriku. U cediljci ostavite povrće dok ne pusti sokove, pa još pritisnite rukama da tečnost izađe. Patlidžan i paprike sitno naseckajte pa stavite u jednu posudu. Umešajte sitno seckan beli luk, mladi luk, peršun, sirće, so i limunov sok. Salatu ostavite par sati u frižideru da se prohladi. Služite uz prepečen hleb i biljni sir. Prijatno.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading