MARINIRANI LOSOS ZA VITAK STAS Recept Stanije Dobrojević za savršen ručak

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Stanija Dobrojević, učesnica rijalitija, diplomirani ekonomista, manekenka i starleta, poznata je kao neko ko izuzetno vodi računa o izgledu. Pored redovnih treninga, pažljivo bira šta će se naći na dnevnom jelovniku, što ide u prilog tome da ima besprekornu liniju. Svi koji su probali recept za ovo brzo, a ukusno jelo s lososom i terijakijem kažu da bolje nisu jeli.

losos sa terijaki sosom
Shutterstock
losos sa terijaki sosom Foto: Alo/Rajko Ristić
 

Potrebno je

  • 300 g lososa
  • 200 g pirinča 
  • terijaki sos
  • povrće po želji 

Za terijaki sos:

  • 1/4 šolje meda
  • 1/4 šolje soja sosa
  • 1/4 šolje sosa od ostriga
  • 1-2 čena seckanog belog luka
  • 2 supene kašike smeđeg šećera
  • 1 kašika kečapa
  • 2 kašičice mlevenog đumbira
  • 2 kašičice proprženog susama
  • pola kašičice crnog luka u granulama
  • prstohvat crnog bibera
  • 1/4 kašičice mlevenog cimeta, po želji

Priprema:
U jednu šerpu sipajte med, soja sos, ostriga sos, seckan beli luk, smeđi šećer, kečap, mleveni đumbir, prženi susam, crni luk, crni biber i mleveni cimet, pa zakuvajte na srednjoj vatri. Kad proključa, kuvajte još 1 minut, uz neprestano mešanje. Kada sos bude dovoljno gust da prekrije zadnju stranu kašike, pustite da se ohladi. Sa polovinom količine terijaki sosa prelijte sirovi losos, pa ostavite 20 minuta da se marinira. Pirinač skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Zagrejte fritezu na 400 stepeni, pa poprskajte korpu neprianjajućim sprejom, a zatim ubacite filete lososa unutra. Pržite oko 5 minuta. U činije podelite pirinač, pa na vrh stavite komad lososa i terijaki, malo avokada, edamamea, manga i krastavca. Prelijte ostatkom terijaki sosa i dekorišite seckanim mladim lukom.

 

 

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading