Uživanje, a ne prejedanje!
Umerenost u jelu tokom praznika neophodna je da bismo zdravi ušli u narednu godinu.
Praznična trpeza je uglavnom veliki izazov za domaćice i povod za okupljanje porodice, za radost, ali i prejedanje. Retko ko može da umereno uživa u prazničnim đakonijama, pa dođe do tegoba u vidu nadimanja, gasova, mučnine, nabacivanja po nekoliko kilograma za par dana, a ponekad, kod osetljivih osoba, dođe i do urgentnih stanja poput napada žučne kese kada može da usledi i hitna hirurška intervencija. Kako do svega navedenog ne bi došlo i pokvarilo novogodišnju noć i uživanje s porodicom i prijateljima, ključna reč je svakako umerenost. Najviše se preteruje u masnoj, slanoj, prezačinjenoj hrani, mesu, salatama na bazi majoneza, slatkišima, gaziranim pićima i alkoholu.
Saveti i smernice
*Ne kombinujte u jednom obroku velike količine testa, pita, mesa, masnih salata, kolača i alkohola nego sve raspodeliti na nekoliko manjih obroka ili uzeti od svega pomalo.
*Ukoliko preterate u količini masne hrane, kombinujte je s namirnicama koje podstiču varenje, recimo beli luk može da podstakne bolje varenje, međutim, on sam po sebi može da bude iritantan za želudac, ljute papričice za ljubitelje su sjajne za bolje varenje, kao i dodavanje začina poput origana, bosiljka, majčine dušice.
*Nakon preobilnih obroka ne preporučuje se odlazak spavanje sve dok se hrana ne svari. Slatkiši treba da se jedu odvojeno od obilnih slanih i masnih obroka, iako je najčešći užitak uglavnom desert nakon prazničnog ručka. Kada je reč o alkoholu, preporuka je da se uz svaku čašu alkoholnog pića popije po čaša vode.
I zdravo i ukusno
*Ukoliko pravite pite, pogače i razna testa, belo brašno zamenite speltinim. Nadev koji se pravi od raznih sireva, kajmaka, šunke može da se zameni manje masnim sirom, a količina soli se smanjuje. Dodajte razne semenke (susam, kim, suncokret), čime se smanjuje kalorijska vrednost.
*Salate s majonezom zamenite grčkim jogurtom pomešanim sa senfom i maslinovim uljem.
*Kada je o mesu reč, dajte prednost pečenoj ćuretini ili aromatičnoj piletini ili svinjskom butu koji može da se špikuje raznovrsnim povrćem i tek pokojim komadićem slaninice.
*Kada se radi o slatkišima, preporuka je da se probaju malo drugačiji recepti u kojima običan šećer menjaju urme, kokosov šećer, agava sirup... Ovo je možda manje ekonomična varijanta, ali i količine treba svesti na one u kojima se uživa.
Susam kuglice
Sastojci:
300 g belog mesa
100 g fete
250 g mladog sira
200 ml pavlake
1/3 tegle kiselih krastavčića
50 g susama
malo origana, bosiljka, vlašca (po ukusu)
Priprema:
File pilećeg mesa skuvajte i iseckajte. Pomešajte fetu, mladi sir i pavlaku, dodajte prepečen susam i kisele krastavčiće. Na kraju dodajte prohlađeno i iseckano belo meso. Od smese napravite kuglice i uvaljajte ih u prepečen susam i pospite origanom.
Možda vas zanima:
Umerenost u jelu tokom praznika neophodna je da bismo zdravi ušli u narednu godinu
Uživanje, a ne prejedanje!
RECEPT KOJI NE MOŽE DA NE USPE Napravite italijanske njoke iz rerne za sve ukućane
Cela porodica će biti zadovoljna, muž sit, žena raspevana a deca poslušna.
GRČKA MUSAKA OD PATLIDŽANA Toliko je ukusna da nećete ni primetiti da meso nedostaje
Uživajte u bogatim ukusima ove grčke musake sa patlidžanom koja spaja sočne kolutove patlidžana sa aromatičnim sosom od mesa i začina
ĆUFTE U CRVENOM SOSU Neodoljivost ovih kuglica postići ćete sastojkom koji se inače ne stavlja u meso
Prste ćete polizati a ukućani će se svađati ko će da oliže tanjir.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)