Hrana koja greje
Đumbir i ljuta paprika uz pomoć ljutih supstanci koje sadrže aktiviraju receptore toplote u organizmu i tako zagrevaju telo i ubrzavaju cirkulaciju.
Poznato je da u toku hladnih zimskih dana rado jedemo supe, čorbe i pijemo čajeve i kuvano vino u želji da nas okrepe i zagreju. Međutim, pojedine namirnice nas same po sebi zagrevaju tako što pokreću cirkulaciju. Sledi spisak hrane koja nas greje, kao i saveti o tome sa čime je treba kombinovati i kako je ispravno pripremiti.
Namirnice
U namirnice koje greju spadaju - kari, čili, đumbir, beli luk, bademi, biber, ren, jagnjeće meso, piletina i divljač, kao i sve vrste roštilja. Od ribe to su: bakalar, losos, tuna, inćuni, riba list i sve vrste dimljene ribe. Šljive i nar, kao i povrće poput šargarepe, celera, repe, cvekle, krompira, zatim suvo grožđe, kakao, orasi, ovčji i kozji sir, parmezan, bundevino ulje, sirće, pečeni luk, komorač i kestenje su poznate namirnice koje greju.
Žitarice
Žitarice poput pirinča, ovsa, heljde, prosa ili spelte su same po sebi neutralne, ali pečenjem ili kuvanjem mogu dobiti i svojstva koja ubrzavaju cirkulaciju, odnosno zagrevaju organizam.
Ovas - Bez obzira na to što spada u žitarice, bogat je mastima, ali i proteinima koji se veoma lako pretvaraju u energiju, a time povećavaju otpornost organizma na hladnoću. Najkorisnijeje konzumirati ga celogkako bi se iskoristile svehranljive materije.
Heljda - Osim što doprinosi zagrevanju organizma, ova žitarica podstiče lučenje hormona endorfina, koji popravlja raspoloženje, a bogata je proteinima i vitaminima B1 i B2. Zbog oporog ukusa dobro je kombinovati je s drugim žitaricama, pogotovo pri pravljenju hleba.
Začini
Začini koji će nas zagrejati jesu: peršun, bosiljak, origano, majčina dušica, pinjoli i cimet.
Majčina dušica - Osim u obliku začina možete je konzumirati i kao čaj.
Komorač - veoma zanimljivog ukusa a, osim što greje, povoljno utiče i na tegobe s varenjem (smanjuje gasove i nadimanje).
Cimet - greje a dijabetičarima je korisna i njegova osobina da snižava šećer u krvi; koristi se kod dijeta za gubljenje kilograma, jak je antioksidans, deluje imunostimulativno, pomaže probavu i varenje, utiče na smanjenje holesterola.
Ljuta paprika - Kapsaicin iz ljute paprike ubrzava cirkulaciju i na taj način zagreva organizam. Pozitivno deluje na rad srca, ublažava bolove i popravlja raspoloženje. Osim toga, podstiče sagorevanje masti i jača imunitet. Ovo povrće dodaje se kuvanim jelima i potažima, a može se koristiti i kao začin. Osobama koje pate od gastritisa može praviti smetnje.
Đumbir - Ova biljka deluje jednako kao i ljuta paprika. Naime, zahvaljujući ljutim supstancama koje sadrži aktivira receptore toplote u organizmu, pa time zagreva telo i ubrzava cirkulaciju. Možete ga koristiti kao začin, ali i kao sastojak u brojnim toplim napicima. Najbolje je koristiti koren, ali možete ga naći i u obliku granula za čaj.
Primer jelovnika za hladne zimske dane
Doručak
Kaša od kuvanog ovsa - kuvanom ovsu dodati suvo grožđe, par oraha ili badema,malo meda i cimet.
Užina I
Nar ili kakao sa cimetom
Ručak
Domaća pileća supa sa celerom, šargarepom, lukom, paškanatom, dosta bibera ili ren,
krompir kuvan u ljusci, sos od paradajza sa bosiljkom i origanom
Užina II
Kompot od suvih šljiva ili kandirani đumbir sa malo badema
Večera
Piletina sa karijem - izgrilovati pileći file na teflonu, začiniti po ukusu, dodati kari i prodinstan beli luk
Integralni pirinač sa maslinovim uljem i peršunom
Salata od praziluka, crne i bele rotkve
Možda vas zanima:
Uživanje, a ne prejedanje!
Umerenost u jelu tokom praznika neophodna je da bismo zdravi ušli u narednu godinu.
RECEPT KOJI NE MOŽE DA NE USPE Napravite italijanske njoke iz rerne za sve ukućane
Cela porodica će biti zadovoljna, muž sit, žena raspevana a deca poslušna.
GRČKA MUSAKA OD PATLIDŽANA Toliko je ukusna da nećete ni primetiti da meso nedostaje
Uživajte u bogatim ukusima ove grčke musake sa patlidžanom koja spaja sočne kolutove patlidžana sa aromatičnim sosom od mesa i začina
ĆUFTE U CRVENOM SOSU Neodoljivost ovih kuglica postići ćete sastojkom koji se inače ne stavlja u meso
Prste ćete polizati a ukućani će se svađati ko će da oliže tanjir.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)