Bogata i izgledom i ukusom: Francuska pita sa krompirom, slaninom i pavlakom

trpeza.rs

19:08

Sezonski recepti 0

Francuska pita u koju idu krompiri, slanina, praziluk i pavlaka odličan je izbor za kvalitetan, obilni doručak

pita sa sirom i kajmakom
Printscreen/Youtube

Sastojci:

  • 300 grama praziluka
  • 600 grama oljuštenih krompira
  • 100 grama lenti dimljene slanine
  • 250 grama brašna
  • 150 mililitara vode
  • 140 grama margarina
  • peršun
  • 150 mililitara kisele pavlake
  • 3 jaja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika mešavine začina
  • 4 kašike belog vina
  • ulje
  • so
  • mleveni crni biber

Način pripreme:

Glavicu crnog luka isečemo na tanke polukrugove. Krompire isečemo na tanke krugove. Praziluk isečemo na tanke kose krugove. Sitno isečemo peršun. Lente slanine isečemo na sitnije kocke. U tiganju na zagrejanom ulju pržimo isečen crni luk.

Kada luk omekša u tiganj dodamo isečenu slaninu. Kada se slanina isprži dodamo isečen praziluk, sipamo belo vino, dodamo mešavinu začina, posolimo, pobiberimo i promešamo. Zatim dodamo isečen peršun, krompire i promešamo. Kada se krompiri proprže sklonimo tiganj sa šporeta.

U veći sud stavimo brašno, margarin, posolimo i rukom mesimo sastojke postepeno dodajući vodu. Ostavimo testo da odstoji u frižideru. Zatim premesimo testo na pobrašnjenoj radnoj površini i podelimo na jedan veći i jedan manji deo.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading