ČISTA MAGIJA Posna sarma, za sve prilike i za svačija nepca
Od tako jednostavnih sastojaka ispadne tako ukusno jelo
Potrebni sastojci:
- 2 glavice kiselog kupusa
- 5 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 5 šargarepa
- 1 komad celera
- 1 paškanat
- 1 koren peršuna
- 2 krompira
- 500 grama pirinča (najbolje kočanski)
- So, biber, aleva paprika, suvi začin, mirojija, peršun…ili po ukusu
- Ulje po potrebi
Postupak pripreme:
Pripremite povrće – crni i beli luk isecite što sitnije (ja izblendiram), šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna oljuštite pa izrendajte na krupno rende, krompir takodje. Pirinač potopite u vodu, da se ispere.
Sada, na malo ulja najpre propržite crni i beli luk, pa, kada zamirišu, dodajte ostalo povrće i dinstajte još par minuta. Uz mešanje, kako ne bi zagorelo. Na kraju dodajte pirinač (prethodno ocedite od vode), pa dinstajte sve zajedno još nekih 5 minuta.
Sklonite sa ringle pa dodajte začine po želji, ja obično dodam ove navedene.
Odvojite listove kupusa, pa na svaki stavite dve-tri kašike fila. Ja volim da bude bogato. Svakako, rasporedite tako da imate dovoljno fila za sve listove.
Uvijene sarme redjajte u odgovarajuću šerpu, zatim nalijte vodom. Potrebno je da bude vode tako da ogreznu.
Gurnite zatim šerpu u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Sarme se dugo peku, oko 3 sata, i najbolje bi bilo da ih radite u smederevcu. Tako pripremljene sarme su najukusnije, a još su ukusnije sutradan, to jest kada se više puta podgreju.
Možda vas zanima:
SVETOGORSKA POSNA SARMA Recept je vekovima star, a fil se pravi od praziluka i jednog voća
Ovu sarmu rado jedu i oni koji ne poste.
MANASTIRSKA SARMA PRSTE DA POLIŽEŠ Mnogima omiljeno jelo spremite na POSEBAN način
Ovakav recept još niste pročitali.
SARMA BEZ MESA jednako ukusna i sočna a može da se jede tri dana
Tradicionalna jela, pripremljena na vegetarijanski način, osim što su ukusna, daju posebnu čar trpezi, tokom posta naročito što se možemo sećati tradicije, naših baka i djtinjstva.
BAŠ ONAKO KAKO BAKA PRAVI Posna sarma probudiće sva vaša čula
Ukus je neprikosnoven!
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)