ČISTA MAGIJA Posna sarma, za sve prilike i za svačija nepca

TRPEZA,RS

08:00

Sezonski recepti 0

Od tako jednostavnih sastojaka ispadne tako ukusno jelo

ČISTA MAGIJA Posna sarma, za sve prilike i za svačija nepca
Shutterstock

Potrebni sastojci:

  • 2 glavice kiselog kupusa
  • 5 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 5 šargarepa
  • 1 komad celera
  • 1 paškanat
  • 1 koren peršuna
  • 2 krompira
  • 500 grama pirinča (najbolje kočanski)
  • So, biber, aleva paprika, suvi začin, mirojija, peršun…ili po ukusu
  • Ulje po potrebi

Postupak pripreme:

Pripremite povrće – crni i beli luk isecite što sitnije (ja izblendiram), šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna oljuštite pa izrendajte na krupno rende, krompir takodje. Pirinač potopite u vodu, da se ispere.

Sada, na malo ulja najpre propržite crni i beli luk, pa, kada zamirišu, dodajte ostalo povrće i dinstajte još par minuta. Uz mešanje, kako ne bi zagorelo. Na kraju dodajte pirinač (prethodno ocedite od vode), pa dinstajte sve zajedno još nekih 5 minuta.

Sklonite sa ringle pa dodajte začine po želji, ja obično dodam ove navedene.

Odvojite listove kupusa, pa na svaki stavite dve-tri kašike fila. Ja volim da bude bogato. Svakako, rasporedite tako da imate dovoljno fila za sve listove.

Uvijene sarme redjajte u odgovarajuću šerpu, zatim nalijte vodom. Potrebno je da bude vode tako da ogreznu.

Gurnite zatim šerpu u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Sarme se dugo peku, oko 3 sata, i najbolje bi bilo da ih radite u smederevcu. Tako pripremljene sarme su najukusnije, a još su ukusnije sutradan, to jest kada se više puta podgreju. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading