ČISTA MAGIJA Posna sarma, za sve prilike i za svačija nepca
Od tako jednostavnih sastojaka ispadne tako ukusno jelo
Potrebni sastojci:
- 2 glavice kiselog kupusa
- 5 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 5 šargarepa
- 1 komad celera
- 1 paškanat
- 1 koren peršuna
- 2 krompira
- 500 grama pirinča (najbolje kočanski)
- So, biber, aleva paprika, suvi začin, mirojija, peršun…ili po ukusu
- Ulje po potrebi
Postupak pripreme:
Pripremite povrće – crni i beli luk isecite što sitnije (ja izblendiram), šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna oljuštite pa izrendajte na krupno rende, krompir takodje. Pirinač potopite u vodu, da se ispere.
Sada, na malo ulja najpre propržite crni i beli luk, pa, kada zamirišu, dodajte ostalo povrće i dinstajte još par minuta. Uz mešanje, kako ne bi zagorelo. Na kraju dodajte pirinač (prethodno ocedite od vode), pa dinstajte sve zajedno još nekih 5 minuta.
Sklonite sa ringle pa dodajte začine po želji, ja obično dodam ove navedene.
Odvojite listove kupusa, pa na svaki stavite dve-tri kašike fila. Ja volim da bude bogato. Svakako, rasporedite tako da imate dovoljno fila za sve listove.
Uvijene sarme redjajte u odgovarajuću šerpu, zatim nalijte vodom. Potrebno je da bude vode tako da ogreznu.
Gurnite zatim šerpu u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Sarme se dugo peku, oko 3 sata, i najbolje bi bilo da ih radite u smederevcu. Tako pripremljene sarme su najukusnije, a još su ukusnije sutradan, to jest kada se više puta podgreju.
Možda vas zanima:
MANASTIRSKA SARMA PRSTE DA POLIŽEŠ Mnogima omiljeno jelo spremite na POSEBAN način
Ovakav recept još niste pročitali.
SARMA BEZ MESA jednako ukusna i sočna a može da se jede tri dana
Tradicionalna jela, pripremljena na vegetarijanski način, osim što su ukusna, daju posebnu čar trpezi, tokom posta naročito što se možemo sećati tradicije, naših baka i djtinjstva.
BAŠ ONAKO KAKO BAKA PRAVI Posna sarma probudiće sva vaša čula
Ukus je neprikosnoven!
ZA MALO VREMENA I NOVCA Posna proja sa prazilukom, neodoljivog ukusa
Posna proja sa prazilukom je bila nezaobilazna na trpezama u Jugoslaviji za vreme uskršnjeg posta
OBOJITE JAJA U ROZE NA POTPUNO PRIRODAN NAČIN Biće prelepa, a jednostavna tehnika uspeva svima
Koristite cveklu da dobijete potpuno prirodnu roze boju, bićete oduševljeni. Ako ostavite kraće potopljeno dobićete svetloroze boju, a ako ostavite duže biće crvena.
JEFTIN KOLAČ SKUPOG UKUSA Posan i lak za pripremu, uspeće i početnicima
Neodoljiv desert pravi se brzo i lako, a pomera granice dobrog ukusa.
KEKS POSLASTICE Neodoljive, brze i fenomenalne, za sva vremena i prilike
Oduševiće i one izbirljive.
ROLOVANI SVINJSKI VRAT Prepun kačkavalja, aromatičan i slasan, za ručak koji se pamti
Fenomenalan ručak dugo će vas držati sitim.
NAJLEPŠA CRVENA JAJA ZA USKRS Tradicionalna tehnika farbanja bez hemije
Uz pomoć ove tehnike dobićete prelepu crvenu boju, a nema veštačkih sastojaka ni hemije.
Komentari (0)