SARMA BEZ MESA jednako ukusna i sočna a može da se jede tri dana
Tradicionalna jela, pripremljena na vegetarijanski način, osim što su ukusna, daju posebnu čar trpezi, tokom posta naročito što se možemo sećati tradicije, naših baka i djtinjstva.
Posne sarme
Sastojci za sarme:
250 g pirinča
50 g sojinih ljuspica
2 kašičice soli
1/2 kašičice sušenog bosiljka
1 kašičica kurkume (ili mešavine kari začina)
1 velika šargarepa (ili 2 manje)
16 listova kiselog kupusa
1 kašika crvene paprike
Za kuvanje:
200 ml paradajz soka
1 kašičica soli
1 prstohvat kima
1/2 kašičice kurkume (ili mešavine karija)
2 kašičice crvene paprike
1 prstohvat bibera ili čili u prahu (opciono)
listovi peršuna za dekoraciju
2 l vode
2 kašike ulja za prženje
Priprema:
U većoj posudi pomešajte pirinač sa sojinim ljuspicama, sitno seckanom šargarepom i začinima (crvena paprika, mešavina kurkume ili karija, so, biber, bosiljak). Za sarmu pripremiti listove kiselog kupusa. Zamotajte trake. Na zagrejanom ulju propržiti kim dok ne počne da emituje intenzivan miris i potamni. Dodajte paradajz sok. Promešajte i dodajte začine (mešavina kurkume ili karija, crvena paprika i so i po želji čili ili biber). Pažljivo stavite sarmu i dodajte vodu. Kuvajte na umerenoj temperaturi 45 minuta. Poslužite sa sitno seckanim peršunovim listom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
POSNA SARMA SA SUVIM ŠLJIVAMA Nećete da primetite da nedostaje meso, nikad ukusnija
Sočna i slasna, a suve šljive joj daju poseban šmek.
SVETOGORSKA POSNA SARMA Recept je vekovima star, a fil se pravi od praziluka i jednog voća
Ovu sarmu rado jedu i oni koji ne poste.
MANASTIRSKA SARMA PRSTE DA POLIŽEŠ Mnogima omiljeno jelo spremite na POSEBAN način
Ovakav recept još niste pročitali.
BAŠ ONAKO KAKO BAKA PRAVI Posna sarma probudiće sva vaša čula
Ukus je neprikosnoven!
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Posne piroške iz rerne: Brze, zdrave i neodoljivo mekane
Idealne su za posnu večeru, užinu ili druženje uz čaj, a najlepše od svega je što nestaju sa tanjira brže nego što se ispeku
Komentari (0)