SARMA BEZ MESA jednako ukusna i sočna a može da se jede tri dana

Ivana Vujnović

08:13

Bakina vanglica 0

Tradicionalna jela, pripremljena na vegetarijanski način, osim što su ukusna, daju posebnu čar trpezi, tokom posta naročito što se možemo sećati tradicije, naših baka i djtinjstva.

sarma
Shutterstock

 

Posne sarme

Sastojci za sarme:

250 g pirinča

50 g sojinih ljuspica

2 kašičice soli

1/2 kašičice sušenog bosiljka

1 kašičica kurkume (ili mešavine kari začina)

1 velika šargarepa (ili 2 manje)

16 listova kiselog kupusa

1 kašika crvene paprike

Za kuvanje:

200 ml paradajz soka

1 kašičica soli

1 prstohvat kima 

1/2 kašičice kurkume (ili mešavine karija)

2 kašičice crvene paprike

1 prstohvat bibera ili čili u prahu (opciono)

listovi peršuna za dekoraciju

2 l vode

2 kašike ulja za prženje

Priprema:

U većoj posudi pomešajte pirinač sa sojinim ljuspicama, sitno seckanom šargarepom i začinima (crvena paprika, mešavina kurkume ili karija, so, biber, bosiljak). Za sarmu pripremiti listove kiselog kupusa. Zamotajte trake. Na zagrejanom ulju propržiti kim dok ne počne da emituje intenzivan miris i potamni. Dodajte paradajz sok. Promešajte i dodajte začine (mešavina kurkume ili karija, crvena paprika i so i po želji čili ili biber). Pažljivo stavite sarmu i dodajte vodu. Kuvajte na umerenoj temperaturi 45 minuta. Poslužite sa sitno seckanim peršunovim listom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading