NAJLEPŠE POSLASTICE SA JOGURTOM Kremaste i lagane, tope se u ustima, kao izmišljene za uživanje
Neodoljivi spoj jogurta sa raznim sastojcima raspametiće i one koji ne vole slatko.
Crni kolač
Sastojci:
Za koru:
- 500 ml jogurta
- 250 g brašna
- 220 g šećera
- 100 ml ulja
- 2 kašike kakaoa
- 2 kašičice sode bikarbone
Za glazuru:
- 150 g putera
- 150 g čokolade za kuvanje
- 120 g šećera
- 120 ml mleka
Priprema:
Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu umutite, pa sipajte u pleh koji ste prethodno podmazali puterom. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Puter otopite, sklonite s ringle, pa dodajte izlomljenu čokoladu, šećer i mleko i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom.
Savršenstvo od banane
Sastojci:
- 150 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 2 kašike kakaoa
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 60 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 ml ulja
- 100 ml mleka
- 100 ml gustog jogurta
- 100 g kisele pavlake
- 2 kašike ruma
- prstohvat soli
Za fil:
- 900 ml mleka
- 150 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 pudinga od vanile
- 4 kašike gustina
- 100 g putera
- 3 manje banane
- 500 ml slatke pavlake
- učvršćivač za šlag
- 2 kesice želatina
- 2 kašičice arome vanile
- 100 g čokolade za kuvanje
Dodatno:
- 4 kašike mleka
- banana
Priprema:
U jednoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, kakao i sodu bikarbonu, a u drugoj umutite ostale sastojke za koru. Kad se povežu, ubacite smesu s brašnom i lagano varjačom promešajte, pa sipajte u pleh i pecite oko 15 minuta na 200 stepeni. Od 900 ml mleka odvojte 150 ml i u tome rastopite puding, gustin, šećer i vanilin šećer. Ostatak mleka zagrejte do ključanja, sklonite s vatre i dodajte mu smesu pudinga i šećera. Vratite na ringlu i kuvajte dok se ne zgusne. Kad se puding ohladi, dodajte mu puter i dobro izmiksajte. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku s učvršćivačem za šlag i dodajte banane koje ste izgnječili. Pavlaku ubacite u puding, sjedinite i dodajte želatin i aromu vanile. Na kraju ubacite komadiće čokolade. Smesu izlijte na koru koju ste natopili s mlekom i ostavite da se hladi.
Karamel rapsodija
Sastojci:
- 2 banane
- sok od limuna
- Karamel krem
Za keks:
- 110 g integralnih keksića
- 2 kašike braon šećera
- 50 g putera
Za beli krem:
- 250 ml jogurta
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Keksiće usitnite sa šećerom, dodajte puter i napravite mrvice. Na dno svake čaše stavite kašiku do dve keks smese. Nanesite deo karamel krema. Rasporedite kolutove banana. Umutite slatku pavlaku, pa dodajte šećer u prahu i lagano umutite i sipajte u čašu. Desert dobro rashladite, dekorišite komadićima keksa i bananama.
Mekani oblačići
Sastojci:
- 500 g brašna
- 2 kašike suvog kvasca
- 2 jajeta
- 2 kašike ulja
- 150 ml mlake vode
- 150 ml jogurta
- 2 kašike šećera
- 2 kašike ulja
- malo soli
Priprema:
U mlaku vodu sipajte kvasac, šećer, malo brašna, pa sačekajte nekoliko minuta da kvasac počne da deluje. Dodajte jaja, ulje, so, jogurt i postepeno dodajte brašno, pa umesite mekše testo. Nauljite posudu, stavite testo i ostavite da naraste do 45 minuta. Testo blago razvucite na 2 cm debljine. Vadite manje ili veće krofnice po želji sa modlom ili čašom. Prekrijte ih i pospite šećerom u prahu. Punite ih nadevom po želji.
Možda vas zanima:
PREDLOZI ZA USKRŠNJU TRPEZU Tradicionalna jela za prave gurmane
Rolovana plećka, svečana pogača, prolećni krompirići i praznična pita, nećete da pogrešite šta god da izaberete.
GURMANLUCI OD KROMPIRA Slasna jela koja će dugo držati sitim, a osvajaju na prvi zalogaj
Punjeni krompir, njoke sa slaninom, pica ili sočni hleb, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
KOLAČI SA LIMUNOM U SAVRŠENOM SLATKO-KISELKASTOM SPOJU Osvežavajući i lagani
Žuti brauni, tart sa limunom, čizkejk ili kuglof, osvojiće i one koji ne vole slatko.
PASULJ NA 100 NAČINA Različiti recepti za omiljeno tradicionalno jelo koje prija duši i telu
Originalni vojnički, posni sa nanom, makedonsko tavče, prebranac, papula ili srpsko varivo, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
BRZO I LAKO OČISTITE CELU KUHINJU Treba vam samo 1 sastojak a sijaće se kao nova
Uštedećete vreme i novac, a bićete oduševljeni rezultatom.
PRAZNIČNA PITA OSVOJIĆE I ONE IZBIRLJIVE Sočna i slasna, ukućani će stajati u redu za još
Sjajan predlog za svečanu Uskršnju trpezu ali i bilo koji svečani događaj.
FARBANJE JAJA ŠLAGOM Neobična tehnika koja daje fenomenalne rezultate
Isprobajte drugačiji način bojenja jaja, iznenadićete se rezulatom.
NAJLEPŠE MRSNE I POSNE MUSAKE Hrskavih kora i sočnog nadeva, pomeraju granice dobrog ukusa
Držaće vas dugo sitim, a pravi su raj za nepca.
ČORBA OD ŠAMPINJONA I KROMPIRA NA VODI Sočna rapsodija ukusa koja se pravi brzo, a govori 5 jezika
Idealna za dane strogog posta, a zdrava i preukusna.