NAJLEPŠE POSLASTICE SA JOGURTOM Kremaste i lagane, tope se u ustima, kao izmišljene za uživanje

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Neodoljivi spoj jogurta sa raznim sastojcima raspametiće i one koji ne vole slatko.

karamel rapsodija
Shutterstock

Crni kolač
Sastojci:
Za koru:

  • 500 ml jogurta
  • 250 g brašna
  • 220 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 kašičice sode bikarbone

Za glazuru:

  • 150 g putera
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 120 g šećera
  • 120 ml mleka

Priprema:
Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu umutite, pa sipajte u pleh koji ste prethodno podmazali puterom. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Puter otopite, sklonite s ringle, pa dodajte izlomljenu čokoladu, šećer i mleko i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom.

 

Savršenstvo od banane
Sastojci:

  • 150 g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 kašike kakaoa
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 60 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 100 ml gustog jogurta
  • 100 g kisele pavlake
  • 2 kašike ruma
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 900 ml mleka
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 4 kašike gustina
  • 100 g putera
  • 3 manje banane
  • 500 ml slatke pavlake
  • učvršćivač za šlag
  • 2 kesice želatina
  • 2 kašičice arome vanile
  • 100 g čokolade za kuvanje

Dodatno:

  • 4 kašike mleka
  • banana

Priprema:
U jednoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, kakao i sodu bikarbonu, a u drugoj umutite ostale sastojke za koru. Kad se povežu, ubacite smesu s brašnom i lagano varjačom promešajte, pa sipajte u pleh i pecite oko 15 minuta na 200 stepeni. Od 900 ml mleka odvojte 150 ml i u tome rastopite puding, gustin, šećer i vanilin šećer. Ostatak mleka zagrejte do ključanja, sklonite s vatre i dodajte mu smesu pudinga i šećera. Vratite na ringlu i kuvajte dok se ne zgusne. Kad se puding ohladi, dodajte mu puter i dobro izmiksajte. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku s učvršćivačem za šlag i dodajte banane koje ste izgnječili. Pavlaku ubacite u puding, sjedinite i dodajte želatin i aromu vanile. Na kraju ubacite komadiće čokolade. Smesu izlijte na koru koju ste natopili s mlekom i ostavite da se hladi.

 

Karamel rapsodija
Sastojci:

  • 2 banane
  • sok od limuna
  • Karamel krem

Za keks:

  • 110 g integralnih keksića
  • 2 kašike braon šećera
  • 50 g putera

Za beli krem:

  • 250 ml jogurta
  • 2 kašike šećera u prahu

Priprema:
Keksiće usitnite sa šećerom, dodajte puter i napravite mrvice. Na dno svake čaše stavite kašiku do dve keks smese. Nanesite deo karamel krema. Rasporedite kolutove banana. Umutite slatku pavlaku, pa dodajte šećer u prahu i lagano umutite i sipajte u čašu. Desert dobro rashladite, dekorišite komadićima keksa i bananama.


Mekani oblačići
Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 2 kašike suvog kvasca
  • 2 jajeta
  • 2 kašike ulja
  • 150 ml mlake vode
  • 150 ml jogurta
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike ulja
  • malo soli

Priprema:
U mlaku vodu sipajte kvasac, šećer, malo brašna, pa sačekajte nekoliko minuta da kvasac počne da deluje. Dodajte jaja, ulje, so, jogurt i postepeno dodajte brašno, pa umesite mekše testo. Nauljite posudu, stavite testo i ostavite da naraste do 45 minuta. Testo blago razvucite na 2 cm debljine. Vadite manje ili veće krofnice po želji sa modlom ili čašom. Prekrijte ih i pospite šećerom u prahu. Punite ih nadevom po želji.

Možda vas zanima: