NAJLEPŠE POSLASTICE SA JOGURTOM Kremaste i lagane, tope se u ustima, kao izmišljene za uživanje
Neodoljivi spoj jogurta sa raznim sastojcima raspametiće i one koji ne vole slatko.
Crni kolač
Sastojci:
Za koru:
- 500 ml jogurta
- 250 g brašna
- 220 g šećera
- 100 ml ulja
- 2 kašike kakaoa
- 2 kašičice sode bikarbone
Za glazuru:
- 150 g putera
- 150 g čokolade za kuvanje
- 120 g šećera
- 120 ml mleka
Priprema:
Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu umutite, pa sipajte u pleh koji ste prethodno podmazali puterom. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Puter otopite, sklonite s ringle, pa dodajte izlomljenu čokoladu, šećer i mleko i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom.
Savršenstvo od banane
Sastojci:
- 150 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 2 kašike kakaoa
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 60 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 ml ulja
- 100 ml mleka
- 100 ml gustog jogurta
- 100 g kisele pavlake
- 2 kašike ruma
- prstohvat soli
Za fil:
- 900 ml mleka
- 150 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 pudinga od vanile
- 4 kašike gustina
- 100 g putera
- 3 manje banane
- 500 ml slatke pavlake
- učvršćivač za šlag
- 2 kesice želatina
- 2 kašičice arome vanile
- 100 g čokolade za kuvanje
Dodatno:
- 4 kašike mleka
- banana
Priprema:
U jednoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, kakao i sodu bikarbonu, a u drugoj umutite ostale sastojke za koru. Kad se povežu, ubacite smesu s brašnom i lagano varjačom promešajte, pa sipajte u pleh i pecite oko 15 minuta na 200 stepeni. Od 900 ml mleka odvojte 150 ml i u tome rastopite puding, gustin, šećer i vanilin šećer. Ostatak mleka zagrejte do ključanja, sklonite s vatre i dodajte mu smesu pudinga i šećera. Vratite na ringlu i kuvajte dok se ne zgusne. Kad se puding ohladi, dodajte mu puter i dobro izmiksajte. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku s učvršćivačem za šlag i dodajte banane koje ste izgnječili. Pavlaku ubacite u puding, sjedinite i dodajte želatin i aromu vanile. Na kraju ubacite komadiće čokolade. Smesu izlijte na koru koju ste natopili s mlekom i ostavite da se hladi.
Karamel rapsodija
Sastojci:
- 2 banane
- sok od limuna
- Karamel krem
Za keks:
- 110 g integralnih keksića
- 2 kašike braon šećera
- 50 g putera
Za beli krem:
- 250 ml jogurta
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Keksiće usitnite sa šećerom, dodajte puter i napravite mrvice. Na dno svake čaše stavite kašiku do dve keks smese. Nanesite deo karamel krema. Rasporedite kolutove banana. Umutite slatku pavlaku, pa dodajte šećer u prahu i lagano umutite i sipajte u čašu. Desert dobro rashladite, dekorišite komadićima keksa i bananama.
Mekani oblačići
Sastojci:
- 500 g brašna
- 2 kašike suvog kvasca
- 2 jajeta
- 2 kašike ulja
- 150 ml mlake vode
- 150 ml jogurta
- 2 kašike šećera
- 2 kašike ulja
- malo soli
Priprema:
U mlaku vodu sipajte kvasac, šećer, malo brašna, pa sačekajte nekoliko minuta da kvasac počne da deluje. Dodajte jaja, ulje, so, jogurt i postepeno dodajte brašno, pa umesite mekše testo. Nauljite posudu, stavite testo i ostavite da naraste do 45 minuta. Testo blago razvucite na 2 cm debljine. Vadite manje ili veće krofnice po želji sa modlom ili čašom. Prekrijte ih i pospite šećerom u prahu. Punite ih nadevom po želji.
Možda vas zanima:
NAJBOLJA SLANA ZIMNICA Od turšije do salate od paprike, prste da poližete
Zdrava i ukusna, dodaće šmek svakom jelu.
NAJLEPŠE POSLASTICE SA JAGODAMA Pomeraju granice dobrog ukusa, a ulepšaće svaku trpezu
Čizkejk iz tepsije, mekani kolač ili obrnuta poslastica, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, ova jela ćete obožavati.
SLADOLED SA KAFOM Fenomenalni desert sa ukusom omiljenog napitka, pravićete stalno
Savršen spoj kafe i deserta, za ljubitelje slatkog i one izbirljive.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
KIKIRIKI PUTER Kremasti namaz daje šmek svakom desertu, a najlepše ide sa palačinkama
Mažite ga samostalno na hleb ili dodajte u omiljeni desert, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
DODAJTE OVU NAMIRNICU U TESTO NARAŠĆE KAO LUDO Korisni trikovi za najbolje pecivo
Jednostavni, a korisni trikovi.
PILEĆI GULAŠ Idealno jelo za hladne tmurne dane, a puno vitamina i minerala
Sočan spoj povrća sa mesom, za prave gurmane.
TRIKOVI ZA SAVRŠEN RIŽOTO Biće kremast i slasan umesto suv i bezukusan
Jednostavni trikovi doprineće da rižoto bude kremast i sočan.