PASTICIO Grčki delikates u savršenom spoju mesa i bešamel sosa, za prave gurmane
Pasticio je pečeno jelo od testenine sa mlevenim mesom i bešamel sosom.
Potrebno je
Za mesni sloj:
- 500 g mlevene govedine
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 400 g paradajza (svež ili iz konzerve), sitno seckanog
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica šećera
- 100 ml crnog vina
- maslinovo ulje
- so i biber po ukusu
Za bešamel sos:
- 100 g maslaca
- 100 g brašna
- 1 l mleka
- 2 jaja
- 100 g naribanog parmezana
- so i biber po ukusu
Za pasticio:
- 500 g makarona (najbolje dugih)
- 2 jaja
- 100 g kravljeg sira, izmrvljenog
Priprema:
Na srednjoj vatri propržite crni i beli luk sa maslinovim uljem dok ne omekša. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni. Zatim dodajte paradajz, cimet, šećer, vino, so i biber. Kuvajte dok tečnost ne ispari. Otopite maslac u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku pastu.
Postepeno dodajte mleko, stalno mešajući dok sos ne postane gust i gladak. Skinite sa vatre, dodajte lagano umućena jaja i parmezan, pa začinite solju i biberom. Skuvajte makarone, pa ih
pomešajte sa umućenim jajima i feta sirom. U vatrostalnu posudu stavite polovinu makarona, zatim mesni sloj i preostalu polovinu makarona. Prelijte bešamel sosom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta, dok ne porumeni.
Možda vas zanima:
KIŠ SA PEČURKAMA Aromatično jelo za prave gurmane, a ukusa koji priča priče
Fenomenalno jelo oduševiće i one izbirljive.
PICA SA KULENOM Pikantni italijanski specijalitet kome čili daje poseban šmek, za one koji vole ljuto
Ako volite jako začinjena jela, ovu picu ćete obožavati.
RIŽOTO SA PILETINOM Aromatično jelo koje će vas dugo držati sitim, a osvaja od prvog zalogaja
Sočno jelo od mesa i povrća, svaki zalogaj je raj za nepca.
GULAŠ SA PIVOM Sočni ručak zbog kog će ukućani stajati u redu za još, ukusa koji govori 1000 jezika
Sočno i slasno jelo raspametiće i one izbirljive.
BRZI KOLAČ SA JOGURTOM Jednostavan desert skupog ukusa, a totalno osvežavajući i kremast
Sočan i sladak, poći će vam voda na usta.
PILEĆA SALATA SA KIKIRIKIJEM I SUSAMOM Kremasta i slasna, ovakvu do sada niste jeli
Savršen spoj kremaste piletine, susama. jogurta i ostalih sastojaka osvojiće i one izbirljive.
POHOVANI KAČKAVALJ PRAVI RAJ ZA NEPCA Gurmansko predjelo koje se pravi lako, a smaže začas
Ukusa koji priča priče, osvojiće vas od prvog zalogaja.
DODAJTE OVO U SARME Biće sočne i slasne, recept iz 1952.godine oduševio domaćice na mrežama
Tajni sastojak zbog kojih će sarme biti neodoljive, a ukućani stajati u redu za još.
ŠOPSKA SALATA Omiljena salata nazvana po Šopima koje voli ceo Balkan
Šopi, pripadnici južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.
Komentari (0)