AKO VOLITE KLASIČNU BAKLAVU OVU ĆETE OBOŽAVATI Kokos joj daje posebnu draž

Izvor: Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Ukusa koji se pamti, najbolje odmah stavite duplu meru.

kokos baklava
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 pakovanje kora za baklavu
  • 5 jaja
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja jogurta
  • 2 šolje šećera
  • 200 g kokosovog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za sirup

  • 4 šolje šećera
  • 5 šolja vode
  • 1 vanilin šećer

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite jaja sa šećerom. Dodajte jogurt, ulje i kokosovo brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dobro izmešajte da se sastojci sjedine. Pleh obložite pek papirom. Na dno stavite 2 kore, pa fil. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite materijal.  Na kraju, stavite 3 kore. Isecite baklavu na rombove, pa premažite uljem. Pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, tj. dok ne porumeni. U šerpi zagrejte vodu sa šećerom, pa kuvajte 10 minuta na tihoj vatri. Dodajte vanilin šećer. Prohladite malo pečenu baklavu, pa je prelijte vrućim prelivom. Kad upije sirup, ostavite u frižideru da se prohladi.

 

Možda vas zanima:

baklava sa orasima

ORIGINALNI RECEPT ZA BAKLAVU SA ORASIMA Može imati i 70 kora, a obožava je ceo svet

19:00

13 avgust, 2025

Kulinarski globus

Poslastica koju voli ceo svet, a najpopularnija je u Turskoj, na Bliskom istoku i Balkanu prvi put je napravljena 1473. godine, u periodu Mehmeda Osvajača. Smatra se da se najbolja baklava pravi u gradu Gazijantep, odakle potiču i najbolji majstori za baklave. Ova slatka pita može imati i do 70 vrlo tankih kora, a pravi se s različitim sastojcima, od oraha, lešnika do pistaća, maka, čokolade

Komentari (0)

Loading