PANAKOTA KREM SA POMORANDŽOM Čuveni italijanski slatkiš lake pripreme i čarobnog ukusa
Fenomenalni desert uspeće svima, a topi se u ustima.
Potrebno je
- 2 velike pomorandže
- 60 g šećera
- 60 ml vode
- 2 lovorova lista
- 1/2 kašičice celog crnog bibera u zrnu
- 2 1/4 kašičice želatina bez ukusa
- 94 ml svežeg soka od pomorandže, proceđenog
- 2 kašike slatke pavlake
- 250 g mlaćenice
Priprema
Koru pomorandže oljuštite na trake širine 1,5 cm. U malom tiganju prodinstajte trake narandže sa šećerom, vodom, lovorovim listom i biberom u zrnu, dok se šećer ne rastvori, na umerenoj vatri. Preručite smesu u vatrostalnu posudu i ostavite da odstoji 2 sata, pa procedite sirup. Prelijte 3/4 kašičice želatina preko 30 ml soka od pomorandže pa pustite da odstoji, oko 10 minuta, tj sve dok želatin ne omekša. Zatim istružite želatin od narandže, pa mešajte u maloj šerpi, na tihoj vatri, sve dok se ne istopi. Dodajte preostali sok od pomorandže. Preručite u čaše i ostavite najmanje sat vremena u frižideru, dok se potpuno ne stegne. Pripremljeni šećerni sirup pomešajte sa slatkom pavlakom u maloj šerpi. Ostatak od 1 1/2 kašičicu želatina pospite preko krema i ostavite da odstoji dok želatin ne omekša, oko 10 minuta. Zagrejte, uz neprestano mešanje, samo dok se ne istopi, a zatim sipajte smesu u staklenu mericu. Zatim dodajte mlaćenicu i 30 ml šećernog sirupa i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Lagano prelijte mešavinu mlaćenice preko želatina od narandže i ostavite panakota krem u frižideru najmanje 6 sati, a najbolje preko noći. Bon appetit!
Možda vas zanima:
PADOBRANCI Jugoslovenski slatkiš koji su pravile sve bake, sa sočnim filom, odmah vraća u dane detinjstva
Sočni i slatki sitni kolači, ukusa koji priča priče.
KITNIKEZ Zaboravljeni vojvođanski slatkiš od dunja čiji se recept prenosio generacijama, a danas je totalno zaboravljen
Kitnikez ili žele od dunja, šećera i limuna, sa dodatkom oraha, nekada je bio neizostavni deo vojvođanske trpeze.
MEDENJACI SA GLAZUROM Starinski slatkiš iz baka Laline kuhinje koji se pojede očas posla
Slatki i neodoljivi, nestaće sa stola čim se postave.
KROFNE SA KREMOM Vazdušaste i mekane kao pamuk, a mirišu na ljubav
Neodoljive i sočne, a zamirisaće cela kuća.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
Komentari (0)