POSNA DOBOŠ TORTA Mađarska raskošna poslastica koja ni malo ne zaostaje za originalom
Čuvena mađarska poslastica nije dobila ime po muzičkom instrumentu, već mađarskom poslastičaru Jozefu Dobošu.
Potrebno je
Za kore
- 170 g šećera u prahu
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 3 šoljice meda
- 3 šoljice kisele vode
- 300 g brašna
Za fil:
- 200 g šećera
- 250 g mlevenih oraha
- 1 čaša vode
- 3 štangle čokolade za kuvanje
- 1 kesica vanilin šećera
Za šećernu glazuru:
- 200 g šećera
- 20 g margarina
- 2 kašike soka od limuna
- margarin za podmazivanje noža
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer u prahu, med, sodu i kiselu vodu. Umutite dobro. Smesu podelite na 3 dela. Utisnite prvi deo u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ponovite postupak još dva puta, ukupno treba da dobijete 3 kore. Čokoladu otopite na pari. Ušpinujte šećer sa vodom, pa dodajte mlevene orahe i otopljenu čokoladu. Dodajte vanilin šećer i kuvajte još 2 minuta, uz neprestano mešanje. Skinite sa šporeta, pa pustite da se prohladi. Pripremljenim filom premažite sve 3 kore, pa ređajte jednu preko druge. Zatim, premažite celu tortu ostatkom fila. Šećer propržite pa umešajte biljni margarin. Kuvajte dok se šećer ne otopi, pa dodajte limunov sok. Vratite i kuvajte još malo, dok smesa ne postane tečna. Odvojenu koru prelijte glazurom od karamele. Pre sečenja nož premažite margarinom. Isecite koru na osam trouglova. Poslastica je gotova! Bon appetit!
Možda vas zanima:
POSNA DOBOŠ TORTA Čarobna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Ni malo ne zaostaje za originalom, uzećete parče više.
ŽITO TORTA Drugačija poslastica koja pomera granice dobrog ukusa, a pogodna i za dane strogog posta
Pravi se od jednostavnih sastojaka, a ukrasiće i najsvečaniju trpezu.
POSNA KARAMEL TORTA Kremasta i izdašna poslastica koja se brzo napravi, a još brže pojede
Fenomanalna poslastica, za sve ljubitelje karamele.
POSNA TORTA OD ŠARGAREPE Zdrava i ukusna poslastica od koje će zamirisati cela kuća
Uspeće i početnicima, a pravićete je i kada nije post.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)