BOSTONSKA KREMPITA Tradicionalni američki kolač mekan kao pamuk, a topi se u ustima

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Nastala u 19 veku, iz ruke francuskog kuvara koji je u to vreme radio u Bostonu, u hotelu Parker House Hotel.

bostonska krempita
Shutterstock

Potrebno je

Za krem:

  • 4 žumanca
  • 60 g kondenzovanog mleka.
  • 30 g kukuruznog skroba 
  • 60 g šećera.
  • 10 g vanilin šećera
  • 320 ml mleka
  • 20 g putera

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 50 g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 50 g ulja
  • 60 ml mleka
  • 100 g brašno
  • pola kašičice praška za pecivo
  • pola kašičice sirćeta
  • 60 g šećera

Za ganaš:

  • 120 g crne čokolade
  • 120 g pavlake za šlag

Priprema:

Rernu zagrejte na 170 stepeni. U jednoj posudi pomešajte žumanca, kondenzovano mleko, kukuruzni skrob, šećere i mleko, sve dok ne dobijete glatku smesu. Zakuvajte sve dok se krem ne zgusne. Dodajte puter, pa pokrijte prozirnom folijom. Zasebno, pomešajte žumanca, šećer, ulje, mleko i so. Dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa promešajte da nema grudvica. U odvojenoj posudi umutite sirće sa belancima, pa postpeno dodajte šećer, sve vreme muteći, da dobijete čvrst sneg. Dodajte špatulom sneg u žumanca. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Isecite ivice gotovoj kori pa premažite žuti krem. Pavlaku zagrejte u mikritalasnoj pa joj dodajte čokoladu. Čokoladnim ganažom prelijte bostonsku krempitu, pa nožem poravnajte. Ostavite bar 4 sata u frižideru, da se dobro prohladi. Bon appetit!

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading