POSNI TIRAMISU Sočni kolač sa kafom ni malo ne zaostaje za originalom

Ivana Pavlović

18:00

Slatki kutak 0

Posni desert oduševiće i one izbirljive.

tiramisu
Shutterstock

Za koru

  • 200 ml ulja 
  • 1,5 čaša vode 
  • 450 g brašna 
  • 320 g šećera 
  • 1 kašičica sode bikarbone 
  • 1 kašičica vanilin šećera 

Za fil

  • 1 posni margarin 
  • 200 ml biljne slatke pavlake
  • 6 kašika šećera u prahu
  • 1 kašičica kakao praha
  • 3 kapi ruma

Za sirup

  • 300 g šećera 
  • 300 ml vode
  • 2 kašičice instant kafe
  • 100 ml ruma

Za glazuru

  • 250 g čokolade za kuvanje 
  • 1 kašika šećera 
  • 4 kašike vode 

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu, šećer i vanilin šećer, pa sipajte brašno i umutite. U pleh obložen papirom za pečenje preručite smesu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađenu koru podelite na 2 dela.  Zasebno penasto umutite margarin sobne temperature pa dodajte biljnu slatku pavlaku. Umutite sve da se sastojci dobro sjedine. Dodajte kakao, rum i kakao prah pa mikserom sjedinite. Otopite šećer sa vodom, pa dodajte kafu i promešajte. Prohlađenom sirupu dodajte rum. U kalup stavite koru pa je prelijte sirupom i potom, premažite pripremljenim filom. Ponovite postupak i sa drugom korom. Pomešajte vodu i šećer pa dodajte čokoladu i kuvajte, uz neprestano mešanje, na umerenoj temperaturi. Kolač prelijte čokoladnom glazurom pa pospite kakao prahom. Ostavite u frižideru da se prohladi i stegne. Uživajte!

 

 

 



 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading