RECEPT JE BIO STROGO ČUVANA TAJNA Titov kolač, omiljena poslastica u kojoj su uživali maršal i Jovanka
Oni koji su znali Tita kažu da je obožavao kolače sa kombinacijom čokolade i kafe
Sastojaci:
Za koru:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g mlevenih oraha ili lešnika
- 5 kašika skuvane crne kafe
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike ulja
Za prvi fil:
- 400 ml mleka
- 5 punih kašika brašna
- 2 žumanca
Za drugi fil:
- 200 g margarina
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g otopljene čokolade
- 3 kašičice mlevenog pečenog lešnika
Priprema:
Belanca na sobnoj temperaturi umutite sa polovinom šećera. Umitite žumanca sa ostatkom šećera i vanilin šećera. Dodajte ulje.
U brašno dodajte prašak za pecivo pa izmešajte. Dodajte jaku, hladnu crnu kafu u jaja. Izmešajte brašno i orahe. Dodajte ih u smesu od žumanaca.
Polako žicom umešajte sneg od belanaca.
Pecite u pobrašnjenom plehu u obliku po želji, na 180 stepeni, oko pola sata.
Za prvi fil, izmešajte mleko i žumance, pa polako, muteći mikserom, dodajte brašno. Skuvajte kao puding i ohladite.
Margarin dobro umutite sa šećerom i vanilinom, pa dodajte ohlađenu čokoladu.
Sjedinite oba fila. Dodajte pečeni lešnik.
Pečenu koru izvadite iz pleha, ohladite, premažite ohlađenim filom, pa pospite narendanom čokoladom i mlevenim orasima.
Možda vas zanima:
SAVRŠENA POSLASTICA ZA SVAKI DAN Nepečena torta sa keksom, pudingom i čokoladom, oduševiće vas svojim ukusom i izgledom
Uživajte u jednostavno ukusnoj i torti prelepog preseka
MEKA KAO DUŠA Sunđer torta s makom zavoleće svako
Neodoljivog je ukusa.
JEDNOSTAVNA, UKUSNA IZDAŠNA Spekulas torta, nežna, kremasta i aromatična
Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: 16
RECEPT NAŠIH BAKA ZA VRHUNSKI SLATKIŠ Torta sa orahom, ukus koji se pamti
Osim toga, orasi su odličan izvor antioksidanata, poboljšavaju rad mozga i otklanja stres
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)