POSLASTICA O KOJOJ SANJATE Penasta torta sa čokoladnom kremom, očarat će vas finim, laganim ukusom
Ova torta prijatno iznenađuje finim ukusom i laganom penastom kremom
Sastojci
Za koru (x2):
- 4 belanaceta
- malo malo soli
- 200 g kristal šećera
- 20 g blanširanih badema u listićima
Za kremu:
- 8 žumanaca
- 100 g kristal šećera
- 100 g čokolade za kuvanje
- 160 g maslaca
Priprema
Okrugli kalup za tortu prečnika 26 cm premazati margarinom i dno obložiti papirom za pečenje. Pošto imam 2 kalupa istog prečnika ja sam unapred pripremila 2 kalupa da ne moram čekati da se kalup ohladi nakon pečenja prve kore. Rernu uključiti na 190 stepeni da se ugreje.
Izrada kora: Za svaku koru posebno umutiti sastojke, prvo za prvu koru, a dok se jedna kora peče umutiti sastojke za narednu koru. Belanca sa malo soli umutiti u čvrst sneg, dodati šećer i dobro umutiti. Pripremljenu smesu ravnomerno rasporediti po dnu kalupa na papir za pečenje te je posuti blanširanim badema u listićima. Staviti peći u zagrejanu rernu i na 190 stepeni.
Peći 10 minuta te smanjiti temperaturu na 160 stepeni i peći još 10-15 minuta. Pečenu koru izvaditi iz rerne, otvoriti kalup i pustiti da se ohladi. Izrada kreme: Prilikom pripreme kora kada se odvajaju belanca od žumanaca, po 4 žumanca stavljati u posudu u kojoj će se žumanca mutiti na pari, odmah prva 4 žumanca posuti sa malo od pripremljenog i izmerenog šećera i ručnom mutilicom malo umutiti da se na žumancima ne bi stvarala korica i tako postupiti prilikom dodavanja sledeće količine žumanaca.
Na kraju sva žumanca mikserom penasto umutiti, staviti na paru i kuvati na pari uz mešanje. Kada se šećer otopi dodati izlomljenu čokoladu i kuvati na pari mešajući dok se čokolada ne otopi i krema zgusne. Posudu sa kuvanom kremom skinuti sa pare. Tik uz kremu položiti prozirnu foliju da se ne stvara korica i ostaviti da se potpuno ohladi. Kada se krema ohladi umutiti omekšali maslac u dobro umutiti te prvu koru dobro premazati pripremljenom kremom, ali ostaviti i za drugu, gornju koru malo kreme koju treba premazati tankim slojem čokoladne kreme. Ukrasiti prema želji.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠA JELA ZA VIDOVDAN Domaćice iz Kosova ih tradicionalno prave svake godine za veliki praznik, prenose se s kolena na koleno
Ova jela se svake godine na Kosovu prave za Vidovdan
GURABIJE SRCU NAJMILIJE Poslastica na koju niko ne ostaje ravnodušan
Miris našeg detinjstva!
IZBEGNITE OVE GREŠKE Evo zašto sir nikada ne treba direktno iz frižidera da servirate na tanjir
Gotovo svaki sir treba izvaditi iz hladnjaka barem sat vremena pre služenja
DUŠU DALO UZ ROŠTILJ Prepečeni hleb sa belim lukom, aromatičan i hrskav
Toliko dobar da mu niko neće odoleti, a možete da ga servirate uz bilo koje meso
ČOKOLADNI SUFLE Rapsodija ukusa na francuski način, za prave ljubitelje slatkiša
Neodoljiv i mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
AMERIČKE PALAČINKE Pufnaste, sočne i meke, popravljaju dan u trenu
Fenomenalne, sočne i neodoljive.
RUM TORTA Očaravajuća, nepečena poslastica skupog ukusa koja obara s nogu
Ako volite rum, ovu tortu ćete obožavati.
SOČNI KUGLOF Mirisni kolač kao osmišljen za svečanu trpezu, a mekan kao pamuk
Sočni kolač skupog ukusa oboriće s nogu sve koji ga budu probali.
TIRAMISU Donosimo vam originalni italijanski recept za najlepši kolač sa kafom
Ako volite slatkiše i kafu, ovaj klasik italijanske kuhinje ćete obožavati.
Komentari (0)