POSLASTICA O KOJOJ SANJATE Penasta torta sa čokoladnom kremom, očarat će vas finim, laganim ukusom

TRPEZA.RS

12:35

Slatki kutak 0

Ova torta prijatno iznenađuje finim ukusom i laganom penastom kremom

POSLASTICA O KOJOJ SANJATE Penasta torta sa čokoladnom kremom, očarat će vas finim, laganim ukusom
Printscreen/Youtube

Sastojci
Za koru (x2):

  • 4 belanaceta
  • malo malo soli
  • 200 g kristal šećera
  • 20 g blanširanih badema u listićima

Za kremu:

  • 8 žumanaca
  • 100 g kristal šećera
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 160 g maslaca

Priprema

Okrugli kalup za tortu prečnika 26 cm premazati margarinom i dno obložiti papirom za pečenje. Pošto imam 2 kalupa istog prečnika ja sam unapred pripremila 2 kalupa da ne moram čekati da se kalup ohladi nakon pečenja prve kore. Rernu uključiti na 190 stepeni da se ugreje.

Izrada kora: Za svaku koru posebno umutiti sastojke, prvo za prvu koru, a dok se jedna kora peče umutiti sastojke za narednu koru. Belanca sa malo soli umutiti u čvrst sneg, dodati šećer i dobro umutiti. Pripremljenu smesu ravnomerno rasporediti po dnu kalupa na papir za pečenje te je posuti blanširanim badema u listićima. Staviti peći u zagrejanu rernu i na 190 stepeni.

Peći 10 minuta te smanjiti temperaturu na 160 stepeni i peći još 10-15 minuta. Pečenu koru izvaditi iz rerne, otvoriti kalup i pustiti da se ohladi. Izrada kreme: Prilikom pripreme kora kada se odvajaju belanca od žumanaca, po 4 žumanca stavljati u posudu u kojoj će se žumanca mutiti na pari, odmah prva 4 žumanca posuti sa malo od pripremljenog i izmerenog šećera i ručnom mutilicom malo umutiti da se na žumancima ne bi stvarala korica i tako postupiti prilikom dodavanja sledeće količine žumanaca.

Na kraju sva žumanca mikserom penasto umutiti, staviti na paru i kuvati na pari uz mešanje. Kada se šećer otopi dodati izlomljenu čokoladu i kuvati na pari mešajući dok se čokolada ne otopi i krema zgusne. Posudu sa kuvanom kremom skinuti sa pare. Tik uz kremu položiti prozirnu foliju da se ne stvara korica i ostaviti da se potpuno ohladi. Kada se krema ohladi umutiti omekšali maslac u dobro umutiti te prvu koru dobro premazati pripremljenom kremom, ali ostaviti i za drugu, gornju koru malo kreme koju treba premazati tankim slojem čokoladne kreme. Ukrasiti prema želji.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading