POSLASTICA O KOJOJ SANJATE Penasta torta sa čokoladnom kremom, očarat će vas finim, laganim ukusom
Ova torta prijatno iznenađuje finim ukusom i laganom penastom kremom
Sastojci
Za koru (x2):
- 4 belanaceta
- malo malo soli
- 200 g kristal šećera
- 20 g blanširanih badema u listićima
Za kremu:
- 8 žumanaca
- 100 g kristal šećera
- 100 g čokolade za kuvanje
- 160 g maslaca
Priprema
Okrugli kalup za tortu prečnika 26 cm premazati margarinom i dno obložiti papirom za pečenje. Pošto imam 2 kalupa istog prečnika ja sam unapred pripremila 2 kalupa da ne moram čekati da se kalup ohladi nakon pečenja prve kore. Rernu uključiti na 190 stepeni da se ugreje.
Izrada kora: Za svaku koru posebno umutiti sastojke, prvo za prvu koru, a dok se jedna kora peče umutiti sastojke za narednu koru. Belanca sa malo soli umutiti u čvrst sneg, dodati šećer i dobro umutiti. Pripremljenu smesu ravnomerno rasporediti po dnu kalupa na papir za pečenje te je posuti blanširanim badema u listićima. Staviti peći u zagrejanu rernu i na 190 stepeni.
Peći 10 minuta te smanjiti temperaturu na 160 stepeni i peći još 10-15 minuta. Pečenu koru izvaditi iz rerne, otvoriti kalup i pustiti da se ohladi. Izrada kreme: Prilikom pripreme kora kada se odvajaju belanca od žumanaca, po 4 žumanca stavljati u posudu u kojoj će se žumanca mutiti na pari, odmah prva 4 žumanca posuti sa malo od pripremljenog i izmerenog šećera i ručnom mutilicom malo umutiti da se na žumancima ne bi stvarala korica i tako postupiti prilikom dodavanja sledeće količine žumanaca.
Na kraju sva žumanca mikserom penasto umutiti, staviti na paru i kuvati na pari uz mešanje. Kada se šećer otopi dodati izlomljenu čokoladu i kuvati na pari mešajući dok se čokolada ne otopi i krema zgusne. Posudu sa kuvanom kremom skinuti sa pare. Tik uz kremu položiti prozirnu foliju da se ne stvara korica i ostaviti da se potpuno ohladi. Kada se krema ohladi umutiti omekšali maslac u dobro umutiti te prvu koru dobro premazati pripremljenom kremom, ali ostaviti i za drugu, gornju koru malo kreme koju treba premazati tankim slojem čokoladne kreme. Ukrasiti prema želji.
Možda vas zanima:
RECEPT KAKAV STE UVEK TRAŽILI Mantije sa prazilukom i krompirom, ono kad se jelo podigne na viši nivo
Priredite ukućanima iznenađenje, dočekajte goste, biće vam zahvalni na savršenom zalogaju
SAVRŠEN SLATKIŠ ZA LETNJE POPODNE Pita sa jabukama u lisnatom testu, vrhunsko uživanje
Okolo hrskava korica, a unutra mek i sočan fil, sve miriše na cimet, a priprema jednostavna. Može sa bilo kojim voćem na ove vrućine
STARINSKO SRPSKO JELO Krompirača sa pirinčem i kobasicom, pravo zadovoljstvo ukusa
Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim
SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus
Kada jednom probate ovaj recept za proju sa sirom, uvek ćete je praviti, bilo za doručak ili večeru
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)