ČEMBERLEN TORTA Starinska poslastica bogatog ukusa idealna za proslave i porodična okupljanja

Vesna Vukadinović

16:30

Slatki kutak 0

Čemberlen torta je prava starinska torta i sa njom nikada nećete pogrešiti. Kombinacija mekih kora s orasima, dva fila koja se spajaju u jedan i grilijaša, daju ju božanstven ukus.

torta
Printscreen/Youtube

Sastojci:

Za kore:

12 belanaca

12 kašika šećera

300 g mlevenih oraha

3 kašike brašna

Za fil:

12 žumanaca

16 kašika šećera

3 kesice vanilina

400 ml mleka

4 kašike gustina

100 g čokolade

300 g putera

Za karamelizovane lešnike:

250 g šećera

200 g prepečenih lešnika

Priprema:

Karamelizovanje: Lešnike prepecite. U šerpici na slabijoj vatri otopite šećer, pa kad potamni i postane tečan bez grudvica dodajte lešnike, promešajte da se oblože šećerom pa ih prospite na pek papir. Čim se ohladi, isecite na sitnije komade.

Kore: Umutite mikserom 4 belanca. Dodajte 4 kašike šećera pa mutite da se istopi. Dodajte 100 g oraha i kašiku brašna. Umešajte špatulom, preručite u okrugli kalup obložen pek papirom (oko 25 cm). Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Ponovoite isto za ostale 2 kore.

Fil: U veću šerpu sipajte 300 ml mleka i 6 kašika šećera. Stavite da provri i šećer se otopi. Sklonite sa ringle. Žumanaca, 10 kašika šećera i vanilin šećer nekoliko minuta mutite mikserom. Dodajte gustin i 100 ml mleka. Provrelo mleko sa šećerom prelijte preko umućenih žumanaca, promešajte i vratite u šerpu. Kuvajte fil na tihoj vatri uz mešanje. Posle nekoliko minuta počeće da se zgušnjava. Mešajte bez prestanka dok ne postane kao puding. Sklonite sa ringle i umešajte čokoladu izlomljenu na kockice. Ostavite pokriveno providnom folijom. Kada fil bude mlak, dodajte puter sobne temperature i umutite mikserom u glatku smesu.

Filovanje: Svaku koru premažite trećinom fila pa pospite trećinom karamelizovanih lešnika. Kad postavite treću koru, celu tortu premažite filom i pospite lešnicima.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading