POSNA BAKLAVA S ČOKOLADOM Hrskava, kremasta i očaravajuća
Napravite baklavu sa čokoladom, potpuno je drugačija od one klasične. Nećete moći da joj odolite, zato stavite odmah duplu meru.
Potrebno je
- 12 kora za baklavu
Za fil
- 300 g mlevenih oraha
- 150 g čokolade za kuvanje
- 150 g mlevenog posnog keksa
- 6 kašika griza
- 5 kašika šećera
- 150 ml vode
- 100 ml ulja
- Za sirup
- 500 ml vode
- 500 g šećera
Za premazivanje
- 50 ml ulja
- 50 ml vode
Priprema
Sirup: Kada šećer i voda provre kuvajte 15 minuta da se sirup malo zgusne. Fil: U činiji pomešajte orahe, rendanu čokoladu za kuvanje, keks, griz, šećer, dodajte ulje i vodu i izmešajte da dobijete čvrstu smesu. Pomešajte ulje i vodu za premazivanje kora. Premažite tom mešavinom prvu koru, stavite drugu, premažite i po ivici rasporedite 1/6 smese za fil, pa urolajte. Uradite to sa svim korama. Dobićete 6 rolnica. Poređajte ih u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok baklava ne dobije zlatnosmeđu boju. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite u plehu dok se ne ohladi.
Možda vas zanima:
BAKLAVA Klasik bez premca koji miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju
Desert koji sa godinama samo dobija na popularnosti, možete da ga pravite i u dane Uskršnjeg posta.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA PO RECEPTU BOBE ŽIVOJINOVIĆA Svaki zalogaj mami na parče više
Nekadašnji teniser poznat je kao veliki gurman, ali i kao neko ko obožava da kuva. U njegovim specijalitetima najviše uživaju supruga Brena, sinovi Viktor, Filip i Stefan, kao i unuk Aleksandar, kojima je baš ova baklava jedna od omiljenih. Sočna i mekana, a nije preslatka, pa ne sumnjamo da ćete i vi biti oduševljeni.
BAKLAVA PUŽIĆI SA ORASIMA PONOS TURSKE I dupla mera je malo
Savršenog ukusa, a nisu preslatki.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Klasik koji nikada ne izlazi iz mode, za sve svečane prilike
Najbolje stavite odmah duplu meru.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)