KREMPITA SA JAGODAMA Klasik na prolećni način koji pomera granice dobrog ukusa
Ako volite krempitu, ovu sa jagodama ćete da obožavate.
Potrebno je
Za koru:
- 5 žumanaca
- 1 jaje
- 7 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 1 šolja mleka
- 8 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 200 g šećera
- 3 pudinga od jagode
- 7 dl vode
- 500 g jagoda
- 5 belanaca
- 6 kašika šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite žumanca i jaje sa šećerom. Onda sipajte ulje i mleko, pa dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, da se dobije kompaktna smesa. U kalup obložen pek papirom izlijte smesu pa ravnomerno rasporedite. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dok se kora ne odvoji od ivica kalupa. Onda pustite da se prohladi. Jagode iseckajte na kockice pa sjedinite sa šećerom. Nalijte 5 dl vode pa promešajte. Kad provri, kuvajte još 15 minuta. Zasebno razmutite puding sa ostatkom vode pa dodajte u ključalu smesu. Kuvajte na umerenoj temperaturi, uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne. Belanca umutite u čvrst sneg pa lagano dodajte šećer, uz mućenje, dok ne dobijete čvrst sneg. Onda taj sneg dodajte postepeno u vruć krem od jagoda, i lagano mešajte, dok ne dobijete kompaktnu smesu. Prohlađenu koru prelijte vrućim filom. Ostavite u frižideru da se stegne pa secite na kocke željene veličine. Bon appetit!
Možda vas zanima:
BOSTONSKA KREMPITA BEZ PEČENJA Nema ni kuvanja fila, a ukusa kao da ste se trudili satima
Sočna i mekana kao duša, bićete raspamećeni.
KREMPITA KAKVU JE OBOŽAVAO PATRIJARH PAVLE Mekana i sočna, ovakvu do sada niste jeli
Starinski slatkiš voleo je i pokojni patrijarh.
DOMAĆA KREMPITA Budi uspomene na dane detinjstva i bakinu kuhinju, a topi se u ustima
Starinski slatkiš idealan za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu i slavsku trpezu.
BOSTONSKA KREMPITA Tradicionalni američki kolač mekan kao pamuk, a topi se u ustima
Nastala u 19 veku, iz ruke francuskog kuvara koji je u to vreme radio u Bostonu, u hotelu Parker House Hotel.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
OČARAVAJUĆE TRILEĆE SAVRŠENO ZA ROĐENDAN Recept pevačice Marine Tadić svi hvale, a evo i zašto
Marina Tadić, pevačica koja je u septembru izbacila novi album „Rođendan“, sa ushićenjem očekuje decembar kada će solističkim koncertom u Mts dvorani obeležiti 20 godina muzičke karijere. Njene stare pesme, među kojima se izdvaja „Još sam ona stara“, publika podjednako voli kao i pre deceniju i po, te nema sumnje da će uglas sa njom pevati najveće hitove. Iako se po njenoj liniji to nikad ne bi reklo, nekadašnja profesorka fizičkog i diplomirani difovac, upravo je majstor za deserte. Majka ćerkice Vere i supruga advokata Uroša ne krije da su joj specijalitet lazanje, kolač sa malinama i trileće.
Komentari (0)