POSNE TATLIJE SA ORASIMA Starinski desert koji liči na baklavu, a mnogo se lakše pravi
Ako volite baklavu, tatlije ćete da obožavate.
Potrebno je
- 200 ml piva
- 200 ml ulja
- 500 g šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- 500 g brašna
- 100 g oraha
- kesica praška za pecivo
- 300 ml vode
Priprema
Karmelizujte u šerpi 2 kašike šećera, pa prelijte pivom i uljem. Kuvajte sve dok ne proključa, pa skinite sa ringle i dodajte brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo. Varjačom dobro promešajte, dok ne dobijete gustu smesu. Pleh obložite papirom za pečenje. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Zatim, smanjite temperaturu pa pecite, sve dok ne krene da se odvaja od ivica pleha. Pečen kolač izvadite iz rerne pa pustite da se prohladi. U šerpi zagrejte šećere sa vodom. Kad proključa, skinite sa ringle. Vrućim prelivom zalijte kolač sa svih strana. Ostavite da se upije. Secite na kocke. Dekorišite orahom ili bademom. Bon appetit!
Možda vas zanima:
POSNI KOLAČ SA JABUKAMA I MAKOM Polovina se pojede dok je još u plehu
Sočan desert gotov očas posla.
SVETOGORSKI KOLAČ ZA DANE STROGOG POSTA Ovako ga prave monasi na Hilandaru
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
POSNE ŽERBO KOCKE MILUJU NEPCA Nimalo ne zaostaju za originalom i smažu se u trenu
Savršene za svečanu i slavsku trpezu.
POSNI KUGLOF SA SUVIM VOĆEM Jednostavna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Sočan i mirisan, a po ukusu mu nema ravnog.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)