CRVENI BARŠUN Torta koja spada među najpopularnije, a idealna za sve važne prilike, obožavaćete je

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Kremasta poslastica oduševiće sve koji je budu probali, i ukrasiće svaku svečanu trpezu.

torta crveni baršun
Shutterstock

Potrebno je
Za patišpanj:

  • 2,5 šolja brašna za sve namene
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 šolje biljnog ulja
  • 1,5 šolja granuliranog šećera
  • 2,5 kašičica crvene prehrambene boje
  • 4 jaja sobne temperature
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1 1/3 šolje jogurta

Za glazuru od krem sira:

  • 230 g krem sira, sobne temperature
  • 230 g putera, sobne temperature
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice soli
  • 7 šoljica šećera u prahu

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Dve okrugle tepsije obložite papirom za pečenje. U jednoj posudi prosejte brašno, sodu bikarbonu, so i kakao prah. U zasebnoj posudi umutite ulje i šećer. Postepeno dodajte jedno po jedno jaje. Umešajte vanilin ekstrakt i prehrambenu boju. Zasebno u posudi pomešajte sirće i jogurt. Dodajte naizmenično mešavinu sa mlaćenicom i suve sastojke. Sve lepo sjedinite. Testo podelite na dva dela, pa ga izlijte u kalupe. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite kore da se prohlade. Zasebno umutite puter i krem sir pa dodajte vanilin ekstrakt, so i šećer. Na tacnu stavite prvu koru, pa je obilno premažite kremom. Nanesite drugu koru, pa premažite kremom. Dekorišite tortu prehrambenom crvenom bojom. 

 

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading