ROLNICE SA MAKOM BOLJE OD KLASIČNIH Ni malo ne zaostaju za onim kupovnim, a smažu se u momentu

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Sočne i mekane kao pamuk, za pravo uživanje.

rolnice sa makom
Shutterstock

Potrebno je

Za testo:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca ili 20 g svežeg (+ 1 kašičica brašna, 1 kašičica šećera i malo mlakog mleka za aktiviranje kvasca)
  • 250 ml mleka
  • 50 g maslaca
  • 50 g šećera
  • pola kašičice soli
  • rendana kora od pola limuna

Za nadev:

  • 200 g mlevenog maka
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml mleka
  • 3 kašike džema od šljiva

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte kvasac sa malo mleka, kašičicom šećera i brašna. Ostavite da se kvasac aktivira. U jednoj posudi otopite maslac pa dodajte prosejano brašno, so, šećer, rendanu koru limuna, mlako mleko, i uzdigli kvasac pa zamesite glatko testo. Dodajte brašno. Prekrijte čistom krpom i ostavite tako bar sat vremena.  Zasebno, pomešajte mleko sa maslacem, pa dodajte šećere i mak i kuvajte, dok smesa ne postane gusta. Sklonite sa šporeta i dodajte džem od šljiva. Ostavite da se prohladi. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte testo u kvadrat debljine pola cm. Premažite nadevom pa zarolajte. Zatim secite na kriške debljine 1,5 - 2 cm i ređajte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečene rolnice premažite s malo mleka. Prijatno!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading