Napravite ovu starinsku poslasticu po receptu Andrijane Nikašinović iz Prhova
Privatna arhiva
Piše:Ivana Pavlović
Ako volite torte bogatog ukusa, u savršenom spoju oraha i dva kremasta fila, onda ćete švaler tortu obožavati. Recept nam je dala Andrijana Nikašinović, autorka profila „andrinikash“ iz Prhova koja već neko vreme živi u Beogradu. Radi u jednoj marketinškoj agenciji, a kuvanje joj je hobi koji obožava i kome se rado posvećuje kada ima slobodnog vremena.
Kako ste došli na ideju da napravite naloge sa receptima na društvenim mrežama?
- Kuvanje, mešenje testa i spremanje torti i kolača je nešto što obožavam, a kako sam oduvek bila zainteresovana za fotografiju i videografiju, nekako se sve lepo poklopilo. Počela sam sa snimanjem redovno pre neka dva meseca. Izbacujem dva do tri videa nedeljno.
Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept, i kako ste se odlučili da ga napravite?
- Mom kumu je bio rođendan, a pošto je on lik koji voli samo starinske torte, predložio mi je da napravim švaler tortu. Moj izraz lica je govorio sve kada je rekao naziv torte! Nisam do tada čula za nju, pa sam pronašla recept koji mi se najviše svideo, jer ima raznih varijacija na temu. Ja sam uzela onaj najstariji.
Kada bi vas pitao neko ko nije probao ovu tortu, da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- Pun bogat ukus, spoj oraha i dva veoma kremasta fila od vanile i čokolade. Ko voli prave starinske torte od kojih je samo jedno parče dovoljno da te zasiti, onda je ovo torta za njega.
Odajte nam tajnu savršenog fila za tortu?
- Žumanca i strpljenje. Nema lošeg fila kad su u pitanju starinski filovi sa žumancima. Što se strpljenja tiče, ne može ništa da se brza, probala sam. Mora taj fil da se ohladi skroz.
Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- Zavisi koji sastojci su u pitanju. Na primer mleko uvek koristim direktno iz frižidera, puter ili margarin izvadim čak i dva sata ranije, sve zavisi od sobne temperature naravno.
Koliko jaja treba da stoje na sobnoj temperaturi pre pravljenja kore od belanaca?
- Jaja uvek izvadim bar sat vremena ranije da odstoje na sobnoj temperaturi. Takođe kod jaja glavnu ulogu ima njihova veličina. Ako su jaja mala, i kora će ispasti mala. Najbolje je kupovati ih na pijaci!
Kako da znamo da su belanca dobro umućena?
- Ako se plašite da posudu okrenete i stavite je iznad glave i tako proverite da li će pasti na vas ili ne, onda ćete videti po nastavcima od miksera. Sneg od belanaca će biti jako čvrst na njima.
Šta ako se stvore grudvice u testu?
- Najbolje je gledati da se to ne dešava, jer napraviš sebi dodatni posao bez potrebe, pa onda moraš da procediš fil i baciš grudvice. Ni tada ne ostane fil skroz bez grudvica. Zato postepeno sipanje u mleko uz brzo mešanje i na laganoj vatri! Ili deo vrućeg mleka sa ringle sipajte u umućena žumanca, šećer i gustin, promešajte i skuvajte u ostatku mleka.
Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
- To nije nikakav problem, dešavalo mi se. Sve to može da se reši, takve kore se obično stave u sredinu i onda ne dođe ni do kakvog problema! Bitno je da vam prva kora bude čitava. Sve zavisi i od teksture fila ili od toga da li ta puknuta kora treba da se natapa mlekom ili sokom, ako baš vidite da će to što je kora pukla da utiče na to da cela torta ne daj bože pukne, onda najbolje da napravite novu.
Da li torta treba da stoji u frižideru da se stegne i koliko dugo?
- Da, minimum jedan dan. Pogotovo ove prave starinske torte, koje uvek treba da se naprave bar dva dana unapred, kako bi se i filovi i kore spojili i dobio pravi ukus. Nije to to kada je napravite na primer uveče, a sečete odmah sutradan.
Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
- Ništa mi dosad nije bilo zahtevno, jedino bih mogla da kažem da je naporno što moraš brzo da mešaš određeni fil ili je vremenski zahtevno da na primer napraviš breskvice, vanilice ili neke druge sitne kolače, jer je dug proces. Ali tako je uglavnom sa dobrim kolačima i tortama. Treba dosta vremena i strpljenja!
Sastojci:
Kora:
(potrebno je napraviti 3 kore)
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 100 g oraha
- 3 kašike brašna
- 3 kašike mlevenog keksa
Fil 1:
- 2 pudinga
- 5 kašika brašna/gustina
- 5 kašika šećera
- 500 ml mleka
Fil 2:
- 15 žumanaca
- 150 g šećera
- 100 ml vode
Fil 3
- 250 g margarina
- 250 g putera
- 300 g šećera u prahu
- 100 g crne čokolade
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca, uz postepeno dodavanje šećera. Onda dodajte ostale sastojke za koru i fino promešajte špatulom. Smesu izlijte u kalup obložen pek-papirom. Pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Napravite još dve ovakve kore, da ukupno dobijete tri. Umutite dva pudinga, brašno, šećer sa malo mleka, pa skuvajte u ostatku mleka da dobijete prvi fil. Zasebno umutite penasto žumanca sa šećerom pa dodajte 100 ml vode i kuvajte na pari dok se ne dobije gust fil. U trećoj posudi umutite margarin i puter sa prah-šećerom i u njega dodajte potpuno ohlađene filove 1 i 2. Podelite veliki fil na dva dela, pa u jedan dodajte otopljenu čokoladu. Filujte tortu redosledom kora - žuti fil - braon fil - kora - žuti fil -braon fil – kora, pa premažite celu tortu braon filom i dekorišite po želji.
Možda vas zanima:
REGENTOVA TORTA PONOS NEMAČKE Sa sedam korica i bogatim čokoladnim filom
Puno ime ove torte je U čast Njegovog Kraljevskog Visočanstva Princa regenta Leopolda Karla Jozefa Vilhelma Ludviga Vitelsbaha fon Bajerna. Ima sedam korica koje simbolizuju 7 Bavarskih oblasti.
LINCER TORTA SE NE ODBIJA Zbog nje i komšije dolaze nepozvane
Zamiriše cela kuća dok se peče.
MOSKVA ŠNIT PONOS BEOGRADA Savršen spoj voća i orašastih plodova
Savršena za sve svečane prilike.
STARINSKA INTERKONTINENTAL TORTA Raskošna poslastica sa 3 fila
Savršeno ide uz šoljicu kafe.
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
Komentari (0)