NAJMEKŠE KIFLICE SA KREMOM Snežana Marjanović iz Užica otkriva tajnu vazdušastog testa

V. Vukadinović

11:00

U sosu sa 0

Snežana vam otkriva tajnu slatkih kiflica koje se tope u ustima i sigurno uspevaju.

NAJMEKŠE KIFLICE SA KREMOM Snežana Marjanović iz Užica otkriva tajnu vazdušastog testa
Foto: privatna arhiva/Snežana Marjanović

Punjenom vazdušastom pecivu niko ne može da odoli. Savete u vezi sa mešenjem testa, uvijanjem kiflica i pečenjem otkrila nam je kulinarska blogerka Snežana Marjanović čiju Instagram stranicu (sneza_marjanovic) sa raznim kulinarskim čarolijama prati 33 hiljade ljudi. Snežana kaže da se u njenom kraju vikend ne može zamisliti bez domaćih kolača i peciva, a najčešće se prave razne kiflice. Umesite ih danas i vi!

Koju vrstu brašna je najbolje koristiti za ove kliflice?

- Za dobro testo presudan je kvalitet brašna. Za pravljenje peciva i pita najbolje je koristiti T-400, a za hlebove T-500.

 Da li je bolje u testo staviti ulje ili istopljeni puter?

- Puter koristite za lisnata testa i kolače, jer daje fenomenalan ukus i rastresitost, a za kiflice je bolje ulje, jer im ono daje mekoću i održava je.

NAJMEKŠE KIFLICE SA KREMOM Snežana Marjanović iz Užica otkriva tajnu vazdušastog testa Foto: privatna arhiva/Snežana Marjanović
 

Da li umesto svežeg kvasca može da se stavi suvi i u kojoj količini?

- Najčešće koristim sveži kvasac, mada može i suvi, odnosno, instant kvasac. Razlika je u tome što su svežem kvascu, da bi se aktivirao, potrebni topla tečnost i šećer, a za suvi kvasac nije potrebno vreme za fermentaciju. Suvi kvasac se lako kvari, dešavalo mi se da testo uopšte ne naraste, tako da je moj izbor sveži. Na količinu od kilogram brašna stavite 40 grama (jednu kocku) svežeg kvasca, odnosno dve kesice suvog.

Zašto se stavljaju i kvasac i prašak za pecivo?

- Kada spremam kiflice, pored kvasca, dodajem i prašak za pecivo da bi testo bilo mekano, vazdušasto i zadržalo tu mekoću.

NAJMEKŠE KIFLICE SA KREMOM Snežana Marjanović iz Užica otkriva tajnu vazdušastog testa Foto: privatna arhiva/Snežana Marjanović
 

Kakvo testo treba da bude kada se umesi?

- Testo treba da bude mekano, ključ je u brašnu. Nemojte stavljati svo brašno odjednom, dodavajte postepeno, prosejano brašno, da biste mogli da procenite mekoću (brašno se dodaje zajedno sa praškom za pecivo).

Koja je tajna mekih vazdušastih kiflica?

- Da biste bez muke napravili najmekše, vazdušaste kiflice, pored osnovnih sastojaka i naravno dobre volje, potrebno je da prilikom mešenja dodate nekoliko kapi limunovog soka. Pored toga što će testo biti božanstveno mekano, sama fermentacija će kraće trajati.

Koliko loptica treba da se napravi od testa?

- Naraslo testo treba podeliti na 20-ak loptica. Od testa otkidati loptice veličine mandarine.

NAJMEKŠE KIFLICE SA KREMOM Snežana Marjanović iz Užica otkriva tajnu vazdušastog testa Foto: privatna arhiva/Snežana Marjanović
 

Kako da se naprave kiflice sa ovim rezovima?

- Testo razvući oklagijom valjkastog oblika, polovinu raseći uzduzno tri puta, u razmaku od 1cm. Na donji deo staviti krem ili džem i savijati kiflicu. Svaku ređati u pleh obložen pek papirom, napraviti mali razmak, jer će narasti, prekriti krpom i ostaviti 30 minuta da narastaju. 

Da li od ovog testa mogu da se naprave slane kiflice?

- Od ovog testa mogu se praviti i slane kiflice, samo treba dodati kašičicu soli, menjati punjenje, može biti sitan sir u kombinaciji sa kulenom ili šunkom, kako želite.

Zašto se premazuju smesom od žumanca i mleka?

- Pre pečenja kiflice premazujem umućenim žumancetom sa kašikom mleka, da bi dobile sjajnu, zlatno-žutu boju i tako obogate svoj izgled.

NAJMEKŠE KIFLICE SA KREMOM Snežana Marjanović iz Užica otkriva tajnu vazdušastog testa Foto: privatna arhiva/Snežana Marjanović
 

Kiflice punjene kremom

Sastojci:

1 kg brašna

2 žumanca

250 ml mleka

250 ml vode

200 ml ulja

200 g krema po želji

1 kocka kvasca

3 kašike šećera

1 kašičica soli

1 prašak za pecivo

2-3 kapi limunovog soka

Šećer u prahu za posipanje

Za premaz:

1 žumance

1 kašika mleka

Priprema:

Ugrejte mleko i vodu, dodajte kocku kvasca i tri kašike šećera. Ostavite 10 minuta da nadođe. Dodajte ulje, žumanca, nekoliko kapi limuna i so. Izmešajte, pa postepeno dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo. Mesite dok ne dobijete kompaktno testo. Ostaviti na toplom da naraste, oko jedan sat. Zatim ga podelite na 20 loptica veličine mandarine. Svaku lopticu rastanjite oklagijom u valjkasti oblik. Jednu polovinu rasecite uzdužno tri puta u razmaku od 1 cm. Na drugi deo staviti kašičicu krema i uvijte kiflicu. Ređajte ih u pleh obložen pek papirom. Kad sve napravite pokrijte ih krpom i ostavite pola sata da narastu. Za premaz umutite žumance i pomešajte s mlekom. Premažite kiflice. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, tj. dok porumene. Gotove pospite šećerom u prahu.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading