NAJMEKŠE KIFLICE SA KREMOM Snežana Marjanović iz Užica otkriva tajnu vazdušastog testa
Snežana vam otkriva tajnu slatkih kiflica koje se tope u ustima i sigurno uspevaju.
![NAJMEKŠE KIFLICE SA KREMOM Snežana Marjanović iz Užica otkriva tajnu vazdušastog testa](/data/images/2023-03-10/48462_img-20211107-134108_f.jpg?timestamp=1678402800)
Punjenom vazdušastom pecivu niko ne može da odoli. Savete u vezi sa mešenjem testa, uvijanjem kiflica i pečenjem otkrila nam je kulinarska blogerka Snežana Marjanović čiju Instagram stranicu (sneza_marjanovic) sa raznim kulinarskim čarolijama prati 33 hiljade ljudi. Snežana kaže da se u njenom kraju vikend ne može zamisliti bez domaćih kolača i peciva, a najčešće se prave razne kiflice. Umesite ih danas i vi!
Koju vrstu brašna je najbolje koristiti za ove kliflice?
- Za dobro testo presudan je kvalitet brašna. Za pravljenje peciva i pita najbolje je koristiti T-400, a za hlebove T-500.
Da li je bolje u testo staviti ulje ili istopljeni puter?
- Puter koristite za lisnata testa i kolače, jer daje fenomenalan ukus i rastresitost, a za kiflice je bolje ulje, jer im ono daje mekoću i održava je.
Foto: privatna arhiva/Snežana Marjanović
Da li umesto svežeg kvasca može da se stavi suvi i u kojoj količini?
- Najčešće koristim sveži kvasac, mada može i suvi, odnosno, instant kvasac. Razlika je u tome što su svežem kvascu, da bi se aktivirao, potrebni topla tečnost i šećer, a za suvi kvasac nije potrebno vreme za fermentaciju. Suvi kvasac se lako kvari, dešavalo mi se da testo uopšte ne naraste, tako da je moj izbor sveži. Na količinu od kilogram brašna stavite 40 grama (jednu kocku) svežeg kvasca, odnosno dve kesice suvog.
Zašto se stavljaju i kvasac i prašak za pecivo?
- Kada spremam kiflice, pored kvasca, dodajem i prašak za pecivo da bi testo bilo mekano, vazdušasto i zadržalo tu mekoću.
Foto: privatna arhiva/Snežana Marjanović
Kakvo testo treba da bude kada se umesi?
- Testo treba da bude mekano, ključ je u brašnu. Nemojte stavljati svo brašno odjednom, dodavajte postepeno, prosejano brašno, da biste mogli da procenite mekoću (brašno se dodaje zajedno sa praškom za pecivo).
Koja je tajna mekih vazdušastih kiflica?
- Da biste bez muke napravili najmekše, vazdušaste kiflice, pored osnovnih sastojaka i naravno dobre volje, potrebno je da prilikom mešenja dodate nekoliko kapi limunovog soka. Pored toga što će testo biti božanstveno mekano, sama fermentacija će kraće trajati.
Koliko loptica treba da se napravi od testa?
- Naraslo testo treba podeliti na 20-ak loptica. Od testa otkidati loptice veličine mandarine.
Foto: privatna arhiva/Snežana Marjanović
Kako da se naprave kiflice sa ovim rezovima?
- Testo razvući oklagijom valjkastog oblika, polovinu raseći uzduzno tri puta, u razmaku od 1cm. Na donji deo staviti krem ili džem i savijati kiflicu. Svaku ređati u pleh obložen pek papirom, napraviti mali razmak, jer će narasti, prekriti krpom i ostaviti 30 minuta da narastaju.
Da li od ovog testa mogu da se naprave slane kiflice?
- Od ovog testa mogu se praviti i slane kiflice, samo treba dodati kašičicu soli, menjati punjenje, može biti sitan sir u kombinaciji sa kulenom ili šunkom, kako želite.
Zašto se premazuju smesom od žumanca i mleka?
- Pre pečenja kiflice premazujem umućenim žumancetom sa kašikom mleka, da bi dobile sjajnu, zlatno-žutu boju i tako obogate svoj izgled.
Foto: privatna arhiva/Snežana Marjanović
Kiflice punjene kremom
Sastojci:
1 kg brašna
2 žumanca
250 ml mleka
250 ml vode
200 ml ulja
200 g krema po želji
1 kocka kvasca
3 kašike šećera
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
2-3 kapi limunovog soka
Šećer u prahu za posipanje
Za premaz:
1 žumance
1 kašika mleka
Priprema:
Ugrejte mleko i vodu, dodajte kocku kvasca i tri kašike šećera. Ostavite 10 minuta da nadođe. Dodajte ulje, žumanca, nekoliko kapi limuna i so. Izmešajte, pa postepeno dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo. Mesite dok ne dobijete kompaktno testo. Ostaviti na toplom da naraste, oko jedan sat. Zatim ga podelite na 20 loptica veličine mandarine. Svaku lopticu rastanjite oklagijom u valjkasti oblik. Jednu polovinu rasecite uzdužno tri puta u razmaku od 1 cm. Na drugi deo staviti kašičicu krema i uvijte kiflicu. Ređajte ih u pleh obložen pek papirom. Kad sve napravite pokrijte ih krpom i ostavite pola sata da narastu. Za premaz umutite žumance i pomešajte s mlekom. Premažite kiflice. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, tj. dok porumene. Gotove pospite šećerom u prahu.
Možda vas zanima:
![kifle](/data/images/2024-11-19/106593_kiflice_f.jpg)
DOMAĆE KIFLICE Umesite ih za doručak, a savršene su i za večeru
Mekane kao duša, a sočne, odlično se slažu sa jogurtom.
![kulinarski specijalitet](/data/images/2023-07-12/59123_kupus-kifle-shutterstock-51780280_f.jpg)
BAKINE KUPUS KIFLICE Ne brinite, nema kupusa unutra, nego su toliko lisnate da su po njemu dobile ime!
Neka kuća zamiriše na domaće pecivo.
![kiflice](/data/images/2023-05-26/55730_kiflice-shutterstock-1338369089_f.jpg)
BAKINE KIFLICE Ekspresno su gotove, a univerzalne, mogu biti i slane i slatke!
Od ovog testa možete praviti i slane i slatke kiflice.
![NAJBRŽE KIFLICE KOJE SVIMA USPEJU Gotove su za samo 30 minuta, a mekane kao duša!](/data/images/2023-04-24/52481_kiflice-shutterstock-163749917_f.jpg)
NAJBRŽE KIFLICE KOJE SVIMA USPEJU Gotove su za samo 30 minuta, a mekane kao duša!
Dobićete veliku količinu kiflica, pa ostatak spakujte u plastičnu kutiju sa poklopcem i sutradan ih možete nositi na posao, a deca u školu za užinu.
![punjene paprike](/data/images/2023-04-12/51432_shutterstock-120265672_f.jpg)
PUNJENE PAPRIKE Recept za tradicionlani srpski ručak!
Ovo jelo je bogato ukusima i savršen je izbor za porodične obede.
![pasulj sa kobasicama](/data/images/2024-07-17/94470_shutterstock-1240901323_f.jpg)
DOMAĆI KUVANI PASULJ SA REBARCIMA I KOBASICOM Tradicionalni ukus koji greje dušu!
Ako želite da napravite savršen pasulj koji miriše na detinjstvo i staru domaću kuhinju, isprobajte ovaj recept!
![RECEPT ZA PIROŠKE KOJI ĆE ODUŠEVITI VAŠU PORODICU Jednom probate, uvek pravite](/data/images/2023-03-28/49852_piroske-shutterstock-600206357_f.jpg)
RECEPT ZA PIROŠKE KOJI ĆE ODUŠEVITI VAŠU PORODICU Jednom probate, uvek pravite
Njihova priprema je jednostavna, a rezultat je fantastičan, mekano testo spolja, sočan fil iznutra i neodoljiv miris koji ispunjava kuhinju
![kljukuša](/data/images/2024-01-22/74676_kljukusa-smanjena-1775312165_f.jpg)
RECEPT KOJI SE NASLAĐUJE Masonica, staro crnogorsko jelo, priprema se vrlo brzo i lako
Vruću masonicu preliti rastopljenim sirom i kajmakom
![špagete](/data/images/2025-02-06/113284_shutterstock-156583448_f.jpg)
ŠPAGETE SA TIKVICOM I PILETINOM Ručak za desetku, izdašan i ukusan, svi će vam tražiti ovaj recept
Po želji pospite ih parmezanom.
Komentari (0)