TORTA OD PALAČINKI Izgleda savršeno, a detaljnu pripremu nam je objasnila Lala Govedarica
Torta od čokoladnih palačinki, krema i voća je idealna poslastica.
Pravi se lakše i brže od klasične torte, a glavni sastojak su svima omiljene palačinke. Ali nije obična. Ova torta je savršen izbor kada imate malo vremena, a treba vam ukusna i dekorativna poslastica. Recept nam je detaljno objasnila kulinarska blogerka Lala Govedarica iz Nevesinja u Republici Srpskoj. Ona na svom Instagram profilu „Miris dunja“ (_miris_dunja) armiji od preko 31.000 pratilaca objavljuje ukusne recepte za deserte i slana jela.
Da bismo napravili ovu tortu, moramo prvo da ispečemo palačinke. Kako da nam uspeju?
- Da bi ove palačinke uspele treba da se peku na nižoj temperaturi nego što to inače radite, jer je smesa mnogo ređa nego za klasične palačinke.
Šta treba da uradimo da se palačinke ne bi lepile za tiganj?
- Palačinke se neće lepiti za tiganj prilikom pečenja ako četkicom svaki put iznova premažete tiganj uljem. Važno je i da se tiganj dobro zagreje pre nego što sipate smesu za prvu palačinku.
Koliko treba da budu velike palačinke za ovu tortu?
- Trebalo bi da budu prečnika 22 cm.
Koliko komada je potrebno da se ispeče?
- Od ove smese ćete dobiti 14-15 palačinki.
Kako se prave kesice od palačinki?
- Kesice ćete najlakše napraviti ako sredinu palačinke stavite u času ili soljicu tako da ivice budu van čaše. Onda ih napunite filom i voćem.
Kako se kesice ređaju u kalup?
- Jednu palačinku stavite na dno kalupa i premažite filom. Zatim ređajte pripremljene kesice jednu pored druge. Nemojte da stavljate fil između njih dok ih ređate. To uradite posle. Špatulom pazljivo gurnite ostatak fila između palačinki.
Koje voće je najbolje koristiti za ovu tortu?
- Voće je ukras ove torte. Od konzerviranog voća uglavnom možete sve koristiti (breskve, kajsije, višnje), a od svežeg kombinujte bananu i neko crveno ili druge jarke boje kako bi torta bila šarena, recimo, višnje ili borovnice.
Da li može umesto milerama da se stavi, na primer, slatka pavlaka?
- Ovo je osvežavajuća torta u kojoj kiselost iz milerama odlično odgovara voću. Slatka pavlaka ima blaži ukus i to ne bi više bila ista torta.
Kako seći tortu a da se ne raspadne parče?
- U fil se stave dve kesice želatina koji je učvrsti i lako se seče. Važno je da budete strpljivi, jer torta treba da odstoji najmanje pet sati u frižideru da bi se dobro stegla.
Za kremaste torte kao što je ova je važno dobro pripremiti želatin. Kako to da uradimo?
- Nabubreli zelatin polako otapajte na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj rerni (ne sme da se zagreje do vrenja!) i onda u njega postepeno dodajte po nekoliko kašika milerama uz stalno mešanje dok ne utrošite celu količinu.
Torta od palačinki
Sastojci:
Za palačinke:
300 ml mleka
180 g brašna
20 g kakaoa
2 jaja
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
Za fil:
800 g milerama
150 g šećera u prahu
2 kesice želatina
2 breskve
200 g očišćenih višanja
Priprema:
Palačinke: Umutite jaja, dodajte ostale sastojke, dve kašike šećera i 200 ml prokuvale vode. Sjedinite sastojke i ostavite smesu da stoji 20 minuta. Ispržite 14 palačinki prečnika prečnika 22 cm.
Fil: Izmešajte mileram i šećer u prahu, pa dodajte prohlađen želatin pripremljen prema uputstvu s kesice i sjedinite. Višnje dobro ocedite, a breskve iseckajte na komadiće.
Ređanje: Kalup za tortu (22 cm) obložite providnom folijom i na dno stavite jednu palačinku (jednu ostavite za odozgo). Namažite je sa 2-3 kašike fila i na nju ređajte kesice od ostalih palačinki u koje ste stavili po kašiku fila i voća. Slažite ih jednu do druge. Kad sve poređate, između stavite po kašiku fila. Odozgo pospite preostalim voćem, namažite preostalim filom, izravnajte i poklopite palačinkom. Obložite providnom folijom i stavite u frižider nekoliko sati da se stegne. Izvadite iz kalupa i ukrasite po želji – voćem ili glazurom od čokolade.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ČOKOLADNA TORTA OD PALAČINKI Kada se spoje dva omiljena slatkiša ne može im se odoleti
Torta koja se jednostavno pravi, a ukusna je i lepo izgleda.
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
RECEPT ZA DINSTANI GRAŠAK SE NAJVIŠE TRAŽI Ukus je savršen, nema toga ko može da mu odoli
Brzo se sprema, a preukusno je. Što je najbolje i deca ga obožavaju
Komentari (0)