SLATKIŠ ZA SAMO 20 MINUTA Neodoljive pomorandža kocke po receptu Biserke Radovanović

Alo.rs/B. Paunović

15:00

U sosu sa 0

Smesu bi trebalo kuvati najviše 10 do 15 minuta na što nižoj temperaturi.

kocke
Privatna arhiva
SLATKIŠ ZA SAMO 20 MINUTA Neodoljive pomorandža kocke po receptu Biserke Radovanović Privatna arhiva
 

Mnogi od vas su ljubitelji voćnih poslastica, možda i najviše ima onih koji vole da osete pomorandžu u slatkišu. Upravo jedan takav prost recept s nama je podelila Biserka Radovanović. Ova rođena Palančanka koja živi u Beogradu priznaje da pre udaje nije često zalazila u kuhinju, ali ljubav prema mužu sve je promenila. Na Instagramu razmenjuje iskustva sa drugim blogerkama hrane, a njen profil „slatki_biseri“ prati preko 86.000 pratilaca. Nama će objasniti kako pravi jedan od slatkiša koji se pojede u rekordnom roku.

Da li umesto sveže ceđenih pomorandži možemo staviti kupovni sok od pomorandže? 

Najbolje bi bilo koristiti sveže ceđene sokove, ali se može upotrebiti i kupovni. U tom slučaju bi trebalo regulisati količinu šećera, u zavisnosti od toga da li je sok sa dodatim šećerom ili bez njega.

Imamo li zamenu za gustin? Koliko je on neophodan u receptu? 

Gustin nam je neophodan radi zgušnjavanja smese. Umesto njega se može staviti i želatin.

Kako da znamo da li je smesa sa pomorandžama dovoljno dobro kuvana? 

Smesu bi trebalo kuvati najviše 10 do 15 minuta na što nižoj temperaturi. Gustin brzo steže smesu, pa treba voditi računa o tome da se ona ne prekuva.

Šta ako je prekuvamo ili ne skuvamo dovoljno? 

Ukoliko se smesa prekuva mogu da se stvore grudvice i teže se može izliti u kalup, ali recept svakako nije propao. Prstima je lepo utisnite i oblikujte, nemojte da odustanete. Ako smesa neće da se stegne, može se desiti da je niste dovoljno ukuvali. Svakako je možete vratiti i dokuvati još nekoliko minuta.

Koji kalup je najbolje koristiti? 

Možete koristiti silikonski kalup ili najobičniju plastičnu kutijicu za odlaganje hrane.

Čime je najbolje obložiti taj kalup? 

Silikonski kalup ne treba oblagati, a plastičnu posudu je najbolje obložiti prianjajućom folijom za domaćinstvo.

Kako najlakše da izvadimo kocke, a da one ne izgube svoj oblik? 

Kocke, odnosno smesa, neće izgubiti svoj oblik pri vađenju ako su se dobro stegle.

Čime je najbolje da se ukrase na kraju? 

Kocke možete uvaljati u kristal šećer ili ih preliti otopljenom čokoladom.

Može li se dodati još neki sastojak poput seckanih oraha, komadića čokolade i slično? Hoće li to promeniti strukturu poslastice? 

U smesu bi se moglo dodati i malo sitno seckanih orašastih plodova.

Koliko dugo mogu da stoje kada se naprave? Imaju li rok trajanja? 

Kocke bi najbolje bilo čuvati u frižideru u zatvorenoj plastičnoj kutiji. Tako mogu da stoje oko nedelju dana.

 

 

RECEPT

Pomorandža kocke

Sastojci:

400 ml ceđene pomorandže (oko 1 kg svežih pomorandži)

70 g gustina

100 g šećera u prahu

2 kašičice putera (ili margarina za posnu varijantu)

Priprema:

U šerpicu stavite sok od pomorandže, gustin i šećer. Kuvajte oko 5 min, pa dodajte i puter. Smesu kuvajte još oko 10 minuta dok ne postane sasvim gusta kao puding. Zatim je sipajte u mali kalup obložen prianjajućom folijom ili neki silikonski i ostavite par sati u frižideru. Potom isecite na kockice, uvaljajte u kristal-šećer i uživajte!

Komentari (0)

Loading