KATARININE BEČKE KOCKE SE NE ODBIJAJU Čokoladni kolači mekani kao duša, za prave sladokusce

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Recept za ovaj fenomenalni kremasti čokoladni kolač sa nama je podelila Katarina Vojinović iz Mojkovca

bečke kocke
Privatna arhiva
bečke kocke Privatna arhiva
 

Piše: Ivana Pavlović

Katarina je student Fakulteta za kulturu i turizam, a kuvanje joj je hobi. Dok kuva, kaže, misli su joj potpuno slobodne, i jedino o čemu razmišlja je kako da što bolje i ukusnije napravi to što je počela da mućka. Voli da eksperimentiše i na svom Instagram profili kuvajte_ sa_ kaćom deli sa svojim pratiocima sve što napravi i nauči. Katarina je sa nama podelila ovaj sjajni recept za kremaste, bečke kocke.

Zašto su bečke kocke tako posebne?
- Bečke čokoladne kocke ili čokoladno čudo su prava čokoladna bomba za sve ljubitelje čokoladnih poslastica. Osim što je ukusan i sočan, priprema se brzo i jednostavno. Lepotu i ukus kolača ponekad je veoma teško opisati rečima. Apsolutno svi vole ovaj kolač. Ovaj savršeni kulinarski doživljaj donosi vam biskvit koji nije ni suviše suv ni presladak, idealan kao poslastica nakon ukusnog ručka. Kroz svaki zalogaj osetićete mekoću biskvita, obavijenog nežnim ganaš prelivom, stvarajući savršenu ravnotežu ukusa.

Da li ste nekada pravili ovaj kolač s drugim sastojcima i koliko se razlikovao ukus?
- U njega možete dodati i lešnike, a vaš je izbor i koliko ćete čokolade staviti. Višnje ili šlag mogu poslužiti kao sjajan dodatak uz bečke kocke. Varijacije su mnoge, a recept vrlo jednostavan!

Da li je moguće napraviti posnu verziju ovog slatkiša?
- Nije moguće napraviti posnu verziju bečkih kocaka. Jaja i mleko su neizostavni sastojci u ovom slatkišu, koji daju mekoću biskvitu.

Kada ste se zaljubili u kuvanje?
- Ljubav prema kuvanju datira još od detinjstva. Kako je vreme odmicalo, shvatila sam da je to nešto u čemu zaista uživam i čemu želim u potpunosti da se posvetim. 
Koje je bilo prvo jelo koje ste napravili?
- Prvo jelo koje sam naučila da spremam bilo je čorba od krompira i povrća ili takozvana krompir čorba. Pravi se lako, a dodatni je plus što su i sastojci jeftini, pa je vrlo ekonomična. Čorba uvek prija našem organizmu i jako je zdrava. 
Koje je vaše omiljeno jelo?
- Zapečene paprike punjene sirom su moj favorit. Svakako i jedno od najukusnijih i najjednostavnijih jela koje možete da pripremite i oduševite svoje goste. 
Koje jelo ne volite da pravite?
- Ne volim da pravim jela koja se dugo pripremaju i koja su veoma zahtevna. U današnje vreme i uz ubrzan životni tempo, mnogi od nas nemaju dovoljno vremena da provode sate u kuhinji pripremajući zahtevna jela, tako da biram da se trpeza često zasniva na brzoj hrani i instant rešenjima.
Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?

- Rekla bih da je to sarma. Sarma je veoma zahtevno jelo za koje nam treba dosta slobodnog vremena i napornog rada. Ali, svakako da je ukusno i dobro. 

Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najposebniju ili kao najveći izazov?
- To su definitivno starinske ružice sa džemom od šljiva. Mogu se praviti i u posnoj varijanti. Savršene su uz čaj i kafu i mogu dugo da stoje. Recept možete pronaći na mom Instagram profilu. 

Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji koja se jednostavno pravi, a uspeva svima?
Pita s borovnicama jednostavna je za pripremu i svima ispada odlično. Koristite se sveže borovnice, jer su bolje od zamrznutih.

Sastojci:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo (ja sam ubacila pola kesice)
100 ml ulja
100 ml mleka
3 kašike kakaoa
ganaš / čokoladni preliv:
500 ml slatke pavlake
250-300 g čokolade za kuvanje
250 ml čokoladnog mleka

Priprema:
Kalup 35x25 cm premazati maslacem/margarinom i posuti brašnom. Rernu uključite na 180°C. Umutite 6 belanaca dok ne postanu čvrsta, postepeno dodajte 6 kašika šećera i umutite u čvrst sneg. Smanjite brzinu na najnižu, dodajte žumanca jedno po jedno. Na kraju dodajte ulje i mleko, prašak za pecivo, brašno i kakao, lagano sjedinite i sipajte u kalup. Pecite oko 20 minuta, nemojte prepeći da ne bi bio suv. Dok se biskvit peče, pripremite ganaš tako što na laganoj temperaturi zagrejete slatku pavlaku i prelijete je preko izlomljene čokolade. Nemojte da pustite da se slatka pavlaka pregreje ili prokuva. Potrebno je samo da bude vruća. Preko biskvita prelijete čokoladno mleko. Sačekajte minut dok biskvit upije mleko i potom prelijete ganaš / čokoladni preliv preko biskvita. Ohladite na sobnoj temperaturi, zatim odložite u frižider na nekoliko sati.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading