DRAGICA NAM JE DALA RECEPT ZA NAJMEKŠE PRINCES KROFNE Zamirisaće cela kuća

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovaj starinski slatkiš po receptu Dragice Marković iz Jasenice kod Valjeva

princes krofne
Privatna arhiva
princes krofne Privatna arhiva
 

Pogodne za sve svečane prilike, ali i obične dane kada vam se jede nešto slatko. Mnogima omiljeni slatkiš iz poslastičarnice. Recept za ovaj starinski desert sa nama je podelila Dragica Marković, autorka profila „mamita dane i jodze“. Majka i supruga, ali i prehrambeni tehničar po struci, pretvorila je svoj hobi u posao, pa tako uživa radeći ono što voli. Svoje pratioce redovno oduševljava različitim tradicionalnim receptima za jela koja su pravile naše bake. 

Kada ste prvi put napravili princes-krofne, šta vas je privuklo receptu?
- Princes-krofne sam prvi put napravila sa 12 godina sa svojom majkom, naravno uz njenu pomoć. Tada sam još uvek bila mala i premlada, ali me je privukao ukus fila i izgled same krofne. Ne mogu da zaboravim da mi je tada majka rekla: princes-krofne za „moju princezu“.

U čemu je tajna savršenih princes-krofni?
- Tajna savršenih princes-krofni je u materijalu (jaja moraju biti sveže i domaća), a redosled operacija se mora ispoštovati kako bi princes-krofne bile kremaste i vazdušaste.

Da li ste nekad pravili ove krofne u slanoj varijanti? 
- Kao slanu varijantu, preporučila bih opciju sa filom koji je sličan ruskoj salati. Dodala bih i kiselu jabuku u sastav fila, što bi dalo božanstveni i baršunast ukus, pošto je najbitniji šmek prvog zalogaja.

Kada bi vas neko pitao ko nije probao krofne da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- O ukusima ne treba raspravljati, ali bih opisala to na sledeći način: Ako vam se sviđa izgled nekog kolača i vi pojedete samo jedno parče, onda to i nije neki kolač .Ako vam se sviđa izgled i ukus, pa nekako na jedvite jade pojedete dva kolača, onda taj kolač ima prolaznu ocenu. I na kraju, ako vam se sviđa izgled, ukus i količina, a već ste pojeli nekoliko komada, onda su to princes-krofne koje sam ja pravila

Da li više volite teže i komplikovanije recepte ili instant recepte koji oduzimaju mnogo manje vremena, pa su možda prilagođeniji zaposlenim ženama i brzom životnom tempu?
- Ja recepte ne delim na teže i lake, brze i spore. Za mene postoje samo tradicionalni, domaći i ukusni recepti koje sam već nekoliko stotina puta proverila.

Koje je bilo prvo jelo koje ste napravili kao početnik?
- Kao početnik, mislim da sam bila mlada i obožavala sam da pomažem majci u pripremanju hrane. Tako da mi je ona dozvolila da prvi put sam probam da narpavim sataraš (bećarac). Rekla mi je tada da je veoma ukusan i prijatan za jelo, ali nisam sigurna da je baš bila iskrena, ali jedno sigurno znam: bila je velika moja podrška, zato sam i nastavila da preporučujem i pravim tradicionalna i domaća jela i hranu.

Koje jelo koje od svih koje ste pravili je bilo najzahtevnije i zašto?
- Za mene je svako jelo zahtevno, jer obično pripremam svršena i ukusna jela, ne samo za moju porodicu i prijatelje, već i za pratioce koji naruče jelo, pite, kolače ili zimnicu. Oni ipak najbolje sude o mojim jelima jer svakom jelu posvećujem jednaku pažnju.

Koji je vaš omiljeni desert?
- Moj omiljeni kolač i moja tajna koju prvi put saopštavam vama - jer me niko to do sada nije pitao, jesu breskvice.

Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji koja se jednostavno pravi, a uspeva svima?
- Pa početnici bi trebalo da probaju da naprave kolač koji se svakom posebno sviđa, ali mislim da je najjednostavniji je bakin kolač, koji je najsličniji palačinkama, samo je smesa malo gušća.

Recept
Princes-krofne
Za testo:

  • 500 ml vode
  • 150 ml ulja
  • 300 g brašna T-400.
  • 6 jaja

Za fil

  • 1,2 l mleka
  • 8 kašika šećera
  • 4 pudinga od vanile
  • 250 g margarina
  • 2 vanilin šećera
  • 100 g mleka u prahu
  • 100 g umućenog šlaga

Priprema

Vodu i ulje stavite da provri, pa dodajte 300 g brašna, sjedinite i skinite sa šporeta. U prohlađenu smesu dodajte jaja, umutite pa ostavite da odstoji 5 minuta. Napunite kesu i u pleh istisnite oblik. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok ne dobiju zlatnožutu boju. U 2 dl mleka razmutite 4 pudinga. Kad mleko provri, ukuvajte puding, dok se ne zgusne. U prohlađen puding dodajte margarin, umutite, pa dodajte vanilin šećer, mleko u prahu i umućen šlag. Filujte krofnice.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading