NACIONALNO SRPSKO JELO Šumadijska gibanica po čuvenom Patinom receptu

Izvor: ALO.RS/S.Ć.

07:13

Bakina vanglica 0

Gibnanica, nacionalno srpsko jelo, je neizostavno na našoj trpezi i svaka domaćica rado sprema. Ovaj recept je pripremila još 1939.godine Spasenija-Pata Marković

NACIONALNO SRPSKO JELO Šumadijska gibanica po čuvenom Patinom receptu
Printscreen/bakinakuhinja

Jedan kilogram brašna za razvijanje prosejatii zamesiti slanom vodom. U testo dodati još i komad masla ili masti. Testo mesiti sve dok ne počne da se odvaja od ruku ili daske.

Možda vas zanima:

Od ove količine brašna napraviti 24 male jufkice, svaku oklagijom malo rastanjiti, premazati ih toplom mašću, pa onda po 2 i 2 odjednom razvijati i na šporetu ispeći.

Ispečene kore, još tople, zavijati u čist stolnjak da se ne bi ohladile, jer se tada lakše lome. Sad spremiti nadev: pola kilograma sira, 1/2kilograma kajmaka, 10 žumanaca, sve zajedno dobro umutiti.

Ulupati čvrst sneg od 10 belanaca, po-mešati ga sa sirom i kajmakom, dodati još malomleka i masti, da masa bude peđa. Uzeti tepsiju,namazati je toplom mašću, pa slagati:

Pečene kore treba prethodno zamočiti u nadev od kajmaka, sira i mleka, pa ih tako sve redom ređati, dok se svamasa i kore ne utroše. Gornja kora treba da bude nepečena.

Naslaganu gibanicu izbušiti viljuškom, poprskati je mašću i mlekom, a zatim staviti u rernu i dobro ispeći. Gibanicu treba metnuti u rernu na jedan sat pred ručak, jer od pečenja zavisi i ceo ukus gibanice.

Komentari (0)

Loading