NACIONALNO SRPSKO JELO Šumadijska gibanica po čuvenom Patinom receptu
Gibnanica, nacionalno srpsko jelo, je neizostavno na našoj trpezi i svaka domaćica rado sprema. Ovaj recept je pripremila još 1939.godine Spasenija-Pata Marković

Jedan kilogram brašna za razvijanje prosejatii zamesiti slanom vodom. U testo dodati još i komad masla ili masti. Testo mesiti sve dok ne počne da se odvaja od ruku ili daske.
Možda vas zanima:

MISTERIJA S KARAMEL BOMBONIMA: Fantastičan kolač – sočan, kremast i izdašan
Prava poslastica za ljubitelje karamela i lešnika

IZ KUHINJE NAŠIH MAJKI I BAKA Vašarske mekike, vazdušaste, mekane, jeftine, a svima prijaju
Ovo jeftino, jednostavno i brzo posluženje vraća u detinjstvo

SAČUVAJTE LETO U TEGLI Paradajz salata - savršena zimnica bez konzervansa
Zimnica se već priprema, a evo još jedne dobre ideje – paradajz salata u tegli koja će vam biti omiljena u zimskim danima. Možete da koristite bilo koju vrstu paradajza i uživajte u zimnici za koju vam ne treba konzervans

PUNJENE TIKVICE U SOSU OD PARADAJZA Starinsko, letnje jelo koje su pravile naše bake i prabake
Ukoliko želite da vam sos bude gušći, onda sa paradajz sosom pomešajte pelat
Od ove količine brašna napraviti 24 male jufkice, svaku oklagijom malo rastanjiti, premazati ih toplom mašću, pa onda po 2 i 2 odjednom razvijati i na šporetu ispeći.
Ispečene kore, još tople, zavijati u čist stolnjak da se ne bi ohladile, jer se tada lakše lome. Sad spremiti nadev: pola kilograma sira, 1/2kilograma kajmaka, 10 žumanaca, sve zajedno dobro umutiti.
Ulupati čvrst sneg od 10 belanaca, po-mešati ga sa sirom i kajmakom, dodati još malomleka i masti, da masa bude peđa. Uzeti tepsiju,namazati je toplom mašću, pa slagati:
Pečene kore treba prethodno zamočiti u nadev od kajmaka, sira i mleka, pa ih tako sve redom ređati, dok se svamasa i kore ne utroše. Gornja kora treba da bude nepečena.
Naslaganu gibanicu izbušiti viljuškom, poprskati je mašću i mlekom, a zatim staviti u rernu i dobro ispeći. Gibanicu treba metnuti u rernu na jedan sat pred ručak, jer od pečenja zavisi i ceo ukus gibanice.

BAKIN KOLAČ SA CIMETOM Mirisni slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Pravi se lako, a nema ko ga ne voli.

SUTLIJAŠ Jednostavan slatkiš na kome su odrasle generacije, savršen za početnike u kuhinji
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

DOMAĆE ORASNICE Starinski kolači neponovljivog ukusa, po receptu bez premca
Prave se lako, a poćiće vam voda na usta koliko su ukusne.

PITA SA BLITVOM I SIROM Sočno predjelo zasitiće vas u trenu, a priprema nije teška
Najbolje služite uz šolju jogurta.

LENJA PITA SA ŠLJIVAMA Mirisni klasik na drugačiji način, ukusa koji govori 1000 reči
Ako volite klasičnu lenju pitu, ovu sa šljivama ćete obožavati.
Komentari (0)