NA BALKANU NEĆETE OSTATI GLADNI Evo koja ex-YU zemlja ima najbolju hranu
Bivše jugoslovenske države imaju šta da ponude i kada je reč o kulinarskim specijalitetima
Ljubitelji dobre hrane teško da će na Balkanu ostati gladni. Bivše jugoslovenske države imaju šta da ponude i kada je reč o kulinarskim specijalitetima.
A koja od ex-YU zemalja ima najbolju hranu?
Sajt "Taste Atlas" napravio je interaktivnu mapu sa jelima koja su najpopularnija u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, BiH.
U Crnoj Gori se kao najpopularnija jela izdvajaju: priganice, lenja pita, Balšića tava, Paštrovski makaruli i čorbasti pasulj.
Najpopularnije namirnice su njeguški sir i pršuta, prljo i pljevaljski sir.
U Sloveniji su najpopularniji bograč, štruklji, potica i kremna rezina, u Hrvatskoj brudet, fritule i pinca.
U BiH burek i ćevapi, u Srbiji ajvar, pasulj, gibanica i pljeskavica, a u Makedoniji gravče na tavče, zelnik i mekici.
Možda vas zanima:
STARINSKO JELO SA SAVREMENIM DODACIMA Beli pasulj sa bebi spanaćem je apsolutna fantazija, spremite ga što pre
Servirajte odmah sa prepečenim hrskavim hlebom...
RECEPT ZA NAJBOLJI TIRAMISU NA SVETU, TOPI SE U USTIMA, OKREPLJUJE NEPCA Spreman za 20 minuta, a ukus obara sa nogu
Pohvaliće ga i vrsni poznavaoci "slatkog programa".
PASULJ NA 100 NAČINA Različiti recepti za omiljeno tradicionalno jelo koje prija duši i telu
Originalni vojnički, posni sa nanom, makedonsko tavče, prebranac, papula ili srpsko varivo, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
ČOKOLADNI KOLAČ IZ TIGANJA Bogatstvo ukusa nikad nije bilo jednostavnije, bićete očarani!
Probajte prvom prilikom...
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)