NA BALKANU NEĆETE OSTATI GLADNI Evo koja ex-YU zemlja ima najbolju hranu

trpeza.rs/S.Ć.

15:59

Kulinarski globus 0

Bivše jugoslovenske države imaju šta da ponude i kada je reč o kulinarskim specijalitetima

vojnički pasulj
Shutterstock

Ljubitelji dobre hrane teško da će na Balkanu ostati gladni. Bivše jugoslovenske države imaju šta da ponude i kada je reč o kulinarskim specijalitetima.

A koja od ex-YU zemalja ima najbolju hranu?

Sajt "Taste Atlas" napravio je interaktivnu mapu sa jelima koja su najpopularnija u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, BiH.

U Crnoj Gori se kao najpopularnija jela izdvajaju: priganice, lenja pita, Balšića tava, Paštrovski makaruli i čorbasti pasulj.

Najpopularnije namirnice su njeguški sir i pršuta, prljo i pljevaljski sir.

U Sloveniji su najpopularniji bograč, štruklji, potica i kremna rezina, u Hrvatskoj brudet, fritule i pinca.

U BiH burek i ćevapi, u Srbiji ajvar, pasulj, gibanica i pljeskavica, a u Makedoniji gravče na tavče, zelnik i mekici.

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading