UPLOVITE U NOVI DAN! Recept za čamčiće detaljno nam je objasnila kulinarska blogerka Dina Đekić
Mirišljavo pecivo sa nadevom je odličan izbor za slatki doručak ili užinu.
Nadev čamčića možete da promenite i napravite prema vašem ukusu, ali je važno da umesite dobro testo. U tome će vam pomoći saveti blogerke Dine Đekić. Ona je autorka Instagram profila „Didy Kitchen“ (didy_kitchen), na kojem sa više od 81.000 pratilaca deli svoje kulinarske čarolije.
Da li kvasac treba prvo da nadođe ili se odmah mesi testo?
- Kvasac nije potrebno da prethodno nadolazi. Posudu sa umešenim testom stavite u kesu ili pokrite providnom folijom i ostavite da nadođe oko 30 minuta. Tada premesite i podelite na šest loptica. Loptice ostavite 10 minuta da odmore.
Koju vrstu brašna je najbolje koristiti za ovo pecivo?
- Za sva peciva, pa i ove čamčiće, najbolje je koristiti pšenično belo brašno tip-400. Ukoliko volite speltu, možete koristiti i meko speltino ili t-630.
Kolikog prečnika treba da bude krug koji se pravi od loptice?
- Oklagijom razvucite loptice da dobijete krug prečnika oko 20 cm.
Da li sastojci za fil treba prvo da se pomešaju u činiji ili se ređaju direktno u pecivo?
- Šunku, kačkavalj i krastavčiće isecite na kocke. Pečurke isecite na režnjeve. Pečurke nije potrebno prethodno propržiti.
Da li se prvo stavi fil na krug pa se potom prave čamčići?
- Na sredinu kruga namažite kečap i stavite preko pripremljene sastojke za nadev.
Kako da napravimo oblik čamca?
- Zasecite pored fila testo, pa jednu stranu prebacite preko fila na dugu stranu. Isto uradite sa drugom stranom. Krajeve malo pritisnite prstima da se lepo spoje.
Može li neki drugi nadev da se stavi uz ovo testo?
- Nadev može da bude i sir sa spanaćem, sir i jaje, prodinstana piletina sa lukom i prazilukom, mleveno meso proprženo sa lukom i pečurkama. Preko mesa i piletine obavezno stavite kačkavalj isečen na kockice.
Kako da osiguramo da nadev ne iscuri tokom pečenja?
- Nadev ne može da iscuri, jer tokom pečenja testo naraste, tako da se spoje svi sastavi.
A kako da se ne osuši?
- Da se nadev ne bi presušio i preprekao, čamčiće pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Kako da čamčići dobiju zlatnu boju kada se ispeku?
- Da bi rubovi čamčića dobili lepu zlatnu boju, pre pečenja ih premažite. Umutite jedno celo jaje sa kašikom maslinovog ulja i kašikom vode. Premažite rubove čamčića i pospite semenkama po želji.
RECEPT: Punjeni čamčići
Sastojci:
15 g kvasca
80 ml mlake vode
70 ml mlakog mleka
5 kašika ulja
1 jaje
1 kašičica šećera
300 g brašna
1 kašičica soli
Za nadev:
100 g šunke
150 g kačkavalja
150 g pečuraka
100 ml kečapa
3 kisela krastavca
Origano
Kukurz (po želji)
Za premaz:
1 jaje
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika vode
Za posipanje:
semenke po želji (kim, susam)
Priprema:
U posudu stavite sve sastojke, osim brašna i soli. Promešajte da se kvasac istopi, pa dodajte malo po malo brašno i so. Posudu stavite u kesu ili pokrite providnom folijom i ostavite da nadođe oko 30 minuta. Premesite i podelite na 6 loptica. Ostavite 10 minuta da odmore, pa ih oklagijom razvucite u krug prečnika 20 cm. Šunku, kačkavalj i krastavčiće isecite na kocke, pečurke na režnjeve. Na sredinu kruga namažite kečap, stavite kačkavalj, šunku, pečurke, krastavčiće, kukuruz i još malo kačkavalja odozgo. Zasecite testo sa obe strane fila, pa jednu stranu prebacite preko fila, a zatim isto uradite sa drugom stranom. Krajeve malo pritisnite prstima da se lepo spoje. Napravite nadev od umućenog jajeta i ostalih sastojaka i premažite rubove čamčića. Po želji pospite susamom i kimom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 15 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
DOMAĆE POGAČICE SA SIROM Ne mese se, pa je večera brzo na stolu!
Uz čašu jogurta imaćete odličan obrok ili užinu.
PO BAKINOM RECEPTU Starinske kiflice sa džemom, mirišljave i meke kao duša!
Ove kiflice možete praviti sa kremom umesto sa džemom, ili polovinu napunite jednim, a ostatak drugim namazom.
POGAČICE SA ČVARCIMA Ovo lisnato pecivo je mnogima omiljeni doručak
Počastite ukućane pravim delikatesom.
LEPŠE NEGO IZ PEKARE! Puter kifle, meke kao pamuk, savršene za sladak doručak sa džemom
Pecivo koje ćete obožavati, može da se jede uz slatke i slane namaze.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)