UPLOVITE U NOVI DAN! Recept za čamčiće detaljno nam je objasnila kulinarska blogerka Dina Đekić

V. Vukadinović

18:00

Kulinarski globus 0

Mirišljavo pecivo sa nadevom je odličan izbor za slatki doručak ili užinu.

UPLOVITE U NOVI DAN! Recept za čamčiće detaljno nam je objasnila kulinarska blogerka Dina Đekić
Privatna arhiva/Dina Đekić

Nadev čamčića možete da promenite i napravite prema vašem ukusu, ali je važno da umesite dobro testo. U tome će vam pomoći saveti blogerke Dine Đekić. Ona je autorka Instagram profila „Didy Kitchen“ (didy_kitchen), na kojem sa više od 81.000 pratilaca deli svoje kulinarske čarolije.

Da li kvasac treba prvo da nadođe ili se odmah mesi testo?

- Kvasac nije potrebno da prethodno nadolazi. Posudu sa umešenim testom stavite u kesu ili pokrite providnom folijom i ostavite da nadođe oko 30 minuta. Tada premesite i podelite na šest loptica. Loptice ostavite 10 minuta da odmore.

UPLOVITE U NOVI DAN! Recept za čamčiće detaljno nam je objasnila kulinarska blogerka Dina Đekić Privatna arhiva/Dina Đekić
 

Koju vrstu brašna je najbolje koristiti za ovo pecivo?

- Za sva peciva, pa i ove čamčiće, najbolje je koristiti pšenično belo brašno tip-400. Ukoliko volite speltu, možete koristiti i meko speltino ili t-630.

Kolikog prečnika treba da bude krug koji se pravi od loptice?

- Oklagijom razvucite loptice da dobijete krug prečnika oko 20 cm.

UPLOVITE U NOVI DAN! Recept za čamčiće detaljno nam je objasnila kulinarska blogerka Dina Đekić Privatna arhiva/Dina Đekić
 

Da li sastojci za fil treba prvo da se pomešaju u činiji ili se ređaju direktno u pecivo?

- Šunku, kačkavalj i krastavčiće isecite na kocke. Pečurke isecite na režnjeve. Pečurke nije potrebno prethodno propržiti.

Da li se prvo stavi fil na krug pa se potom prave čamčići?

- Na sredinu kruga namažite kečap i stavite preko pripremljene sastojke za nadev.

Kako da napravimo oblik čamca?

- Zasecite pored fila testo, pa jednu stranu prebacite preko fila na dugu stranu. Isto uradite sa drugom stranom. Krajeve malo pritisnite prstima da se lepo spoje.

UPLOVITE U NOVI DAN! Recept za čamčiće detaljno nam je objasnila kulinarska blogerka Dina Đekić Privatna arhiva/Dina Đekić
 

Može li neki drugi nadev da se stavi uz ovo testo?

- Nadev može da bude i sir sa spanaćem, sir i jaje, prodinstana piletina sa lukom i prazilukom, mleveno meso proprženo sa lukom i pečurkama. Preko mesa i piletine obavezno stavite kačkavalj isečen na kockice.

Kako da osiguramo da nadev ne iscuri tokom pečenja?

- Nadev ne može da iscuri, jer tokom pečenja testo naraste, tako da se spoje svi sastavi.

A kako da se ne osuši?

- Da se nadev ne bi presušio i preprekao, čamčiće pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni.

Kako da čamčići dobiju zlatnu boju kada se ispeku?

- Da bi rubovi čamčića dobili lepu zlatnu boju, pre pečenja ih premažite. Umutite jedno celo jaje sa kašikom maslinovog ulja i kašikom vode. Premažite rubove čamčića i pospite semenkama po želji.

UPLOVITE U NOVI DAN! Recept za čamčiće detaljno nam je objasnila kulinarska blogerka Dina Đekić Privatna arhiva/Dina Đekić
 

RECEPT: Punjeni čamčići

Sastojci:

15 g kvasca

80 ml mlake vode

70 ml mlakog mleka

5 kašika ulja

1 jaje

1 kašičica šećera

300 g brašna

1 kašičica soli

Za nadev:

100 g šunke

150 g kačkavalja

150 g pečuraka

100 ml kečapa

3 kisela krastavca

Origano

Kukurz (po želji)

Za premaz:

1 jaje

1 kašika maslinovog ulja

1 kašika vode

Za posipanje:

semenke po želji (kim, susam)

Priprema:

U posudu stavite sve sastojke, osim brašna i soli. Promešajte da se kvasac istopi, pa dodajte malo po malo brašno i so. Posudu stavite u kesu ili pokrite providnom folijom i ostavite da nadođe oko 30 minuta. Premesite i podelite na 6 loptica. Ostavite 10 minuta da odmore, pa ih oklagijom razvucite u krug prečnika 20 cm. Šunku, kačkavalj i krastavčiće isecite na kocke, pečurke na režnjeve. Na sredinu kruga namažite kečap, stavite kačkavalj, šunku, pečurke, krastavčiće, kukuruz i još malo kačkavalja odozgo. Zasecite testo sa obe strane fila, pa jednu stranu prebacite preko fila, a zatim isto uradite sa drugom stranom. Krajeve malo pritisnite prstima da se lepo spoje. Napravite nadev od umućenog jajeta i ostalih sastojaka i premažite rubove čamčića. Po želji pospite susamom i kimom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 15 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading