UPLOVITE U NOVI DAN! Recept za čamčiće detaljno nam je objasnila kulinarska blogerka Dina Đekić

V. Vukadinović

18:00

Kulinarski globus 0

Mirišljavo pecivo sa nadevom je odličan izbor za slatki doručak ili užinu.

UPLOVITE U NOVI DAN! Recept za čamčiće detaljno nam je objasnila kulinarska blogerka Dina Đekić
Privatna arhiva/Dina Đekić

Nadev čamčića možete da promenite i napravite prema vašem ukusu, ali je važno da umesite dobro testo. U tome će vam pomoći saveti blogerke Dine Đekić. Ona je autorka Instagram profila „Didy Kitchen“ (didy_kitchen), na kojem sa više od 81.000 pratilaca deli svoje kulinarske čarolije.

Da li kvasac treba prvo da nadođe ili se odmah mesi testo?

- Kvasac nije potrebno da prethodno nadolazi. Posudu sa umešenim testom stavite u kesu ili pokrite providnom folijom i ostavite da nadođe oko 30 minuta. Tada premesite i podelite na šest loptica. Loptice ostavite 10 minuta da odmore.

UPLOVITE U NOVI DAN! Recept za čamčiće detaljno nam je objasnila kulinarska blogerka Dina Đekić Privatna arhiva/Dina Đekić
 

Koju vrstu brašna je najbolje koristiti za ovo pecivo?

- Za sva peciva, pa i ove čamčiće, najbolje je koristiti pšenično belo brašno tip-400. Ukoliko volite speltu, možete koristiti i meko speltino ili t-630.

Kolikog prečnika treba da bude krug koji se pravi od loptice?

- Oklagijom razvucite loptice da dobijete krug prečnika oko 20 cm.

UPLOVITE U NOVI DAN! Recept za čamčiće detaljno nam je objasnila kulinarska blogerka Dina Đekić Privatna arhiva/Dina Đekić
 

Da li sastojci za fil treba prvo da se pomešaju u činiji ili se ređaju direktno u pecivo?

- Šunku, kačkavalj i krastavčiće isecite na kocke. Pečurke isecite na režnjeve. Pečurke nije potrebno prethodno propržiti.

Da li se prvo stavi fil na krug pa se potom prave čamčići?

- Na sredinu kruga namažite kečap i stavite preko pripremljene sastojke za nadev.

Kako da napravimo oblik čamca?

- Zasecite pored fila testo, pa jednu stranu prebacite preko fila na dugu stranu. Isto uradite sa drugom stranom. Krajeve malo pritisnite prstima da se lepo spoje.

UPLOVITE U NOVI DAN! Recept za čamčiće detaljno nam je objasnila kulinarska blogerka Dina Đekić Privatna arhiva/Dina Đekić
 

Može li neki drugi nadev da se stavi uz ovo testo?

- Nadev može da bude i sir sa spanaćem, sir i jaje, prodinstana piletina sa lukom i prazilukom, mleveno meso proprženo sa lukom i pečurkama. Preko mesa i piletine obavezno stavite kačkavalj isečen na kockice.

Kako da osiguramo da nadev ne iscuri tokom pečenja?

- Nadev ne može da iscuri, jer tokom pečenja testo naraste, tako da se spoje svi sastavi.

A kako da se ne osuši?

- Da se nadev ne bi presušio i preprekao, čamčiće pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni.

Kako da čamčići dobiju zlatnu boju kada se ispeku?

- Da bi rubovi čamčića dobili lepu zlatnu boju, pre pečenja ih premažite. Umutite jedno celo jaje sa kašikom maslinovog ulja i kašikom vode. Premažite rubove čamčića i pospite semenkama po želji.

UPLOVITE U NOVI DAN! Recept za čamčiće detaljno nam je objasnila kulinarska blogerka Dina Đekić Privatna arhiva/Dina Đekić
 

RECEPT: Punjeni čamčići

Sastojci:

15 g kvasca

80 ml mlake vode

70 ml mlakog mleka

5 kašika ulja

1 jaje

1 kašičica šećera

300 g brašna

1 kašičica soli

Za nadev:

100 g šunke

150 g kačkavalja

150 g pečuraka

100 ml kečapa

3 kisela krastavca

Origano

Kukurz (po želji)

Za premaz:

1 jaje

1 kašika maslinovog ulja

1 kašika vode

Za posipanje:

semenke po želji (kim, susam)

Priprema:

U posudu stavite sve sastojke, osim brašna i soli. Promešajte da se kvasac istopi, pa dodajte malo po malo brašno i so. Posudu stavite u kesu ili pokrite providnom folijom i ostavite da nadođe oko 30 minuta. Premesite i podelite na 6 loptica. Ostavite 10 minuta da odmore, pa ih oklagijom razvucite u krug prečnika 20 cm. Šunku, kačkavalj i krastavčiće isecite na kocke, pečurke na režnjeve. Na sredinu kruga namažite kečap, stavite kačkavalj, šunku, pečurke, krastavčiće, kukuruz i još malo kačkavalja odozgo. Zasecite testo sa obe strane fila, pa jednu stranu prebacite preko fila, a zatim isto uradite sa drugom stranom. Krajeve malo pritisnite prstima da se lepo spoje. Napravite nadev od umućenog jajeta i ostalih sastojaka i premažite rubove čamčića. Po želji pospite susamom i kimom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 15 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading